BITKA SA KRVOPIJAMA: Preparati protiv komaraca idu kao alva, GRAĐANI UZELI STVARI U SVOJE RUKE
Foto: Profimedia

Bitka

BITKA SA KRVOPIJAMA: Preparati protiv komaraca idu kao alva, GRAĐANI UZELI STVARI U SVOJE RUKE

Društvo -

Prodavci svedoče da su mesečne zalihe prodate za duplo kraće vreme.

Komaraca zbog vlage i toplog vremena ima mnogo, nadležne službe ih prskaju svakodnevno, ali ovo je definitivno godina malih krvopija! U mnogim drogerijama rafovi sa sredstvima za zaštitu su gotovo ispražnjeni, rasprodate su čak i mrežice za prozore.

- Sezona komaraca je ovde godine počela kasnije imajući u vidu njihovu populacionu dinamiku u odnosu na prethodne godine - rekao je za Kurir dr vet. med. Branislav Pešić, pomoćnik direktora za programske aktivnosti Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Ekipe Zavoda su preduzele sve preventivne mere kako bi se sezona komaraca odložila. Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima, kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca. Suzbijanje se sprovodi svakodnevno.

Kako nadležni ne uspevaju sasvim da reše problem velikog broja komaraca, građani su zaštitu uzeli u svoje ruke.

Rafovi apoteka su gotovo prazni, nema preparata za kožu protiv komaraca, ni u obliku spreja, niti u obliku losiona. Kažu da se najviše prodaju i da su prvi otišli preparati za decu. Prodavci svedoče da su mesečne zalihe ovaj put nestale za duplo kraće vreme.

Nestašica je sprejeva i električnih aparata sa tabletama. Građani su čak pokupili i mrežice protiv insekata koje se stavljaju na prozore i vrata terasa.

- Kod nas je nestašica bila do juče, pa smo nabavili još proizvoda protiv komaraca. Nikada se nije kupovalo više repelenata. Stalno ulaze ljudi i traže, neki kupe i više komada. Bukvalno ide kao alva - rekli su nam u jednoj beogradskoj apoteci.

Doktori tvrde da su ovi preparati ipak najbolja zaštita i jedini način da izađemo na kraj sa ovim insektima.

- Ono što mi možemo da preduzmemo da bi se zaštitili protiv komaraca jeste da koristimo kreme i sredstva kojima se premazuje koža. Postoje i narukvice protiv komaraca, one nisu ni tako skupe i savetujem da ih koriste oni koji su osetljivi. Od ujeda možemo da se zaštitimo i nošenjem lagane odeće, sa dugim nogavicama i rukavima. To je jedina preventiva - rekla je za Kurir primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović.

Avioni stigli u pomoć Suzbijanje iz vazduha

foto: Shutterstock

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju obavljale su suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona u petak predveče. Lokacije na kojima je sprovedena ova akcija su leva obala Dunava, od Pančevačkog mosta do Kovilova, Ratno ostrvo, leva obala Save, od Ostružničkog mosta do blokova, desna obala Save - Makiško polje, Umka, Ostružnica uz reku, Ada Ciganlija i Ada Međica, kao i Zabran u Obrenovcu.

Kurir.rs / Nevena Tomašević

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track