KRENULA UPISNA GROZNICA U SRBIJI: Osnovci hoće u kuvare, pekare, ali i LEKARE
Foto: Profimedia

POMAMA

KRENULA UPISNA GROZNICA U SRBIJI: Osnovci hoće u kuvare, pekare, ali i LEKARE

Društvo -

Želje Među svršenim osnovcima znatno je opalo interesovanje za ekonomske škole, u velikim gradovima popularne su gimnazije, ali i ugostiteljsko-turističke škole

Mali maturanti bi trebalo da se potrude da dobro urade prijemni ispit ukoliko planiraju da upišu medicinske škole, IT obrazovne profile ili ugostiteljsko-turističke škole. Moraju da imaju na umu da za ovim smerovima vlada velika pomama!

Nakon što odahnu od polaganja prijemnog ispita, koji će trajati tri dana, male maturante, ali i njihove roditelje drmaće upisna groznica! Tako će svršeni osnovci biti u neizvesnosti i iščekivanju sve do 7. jula, kada je predviđeno objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama.

U prestonici popularne gimnazije

foto: Shutterstock

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava za Kurir da su gimnazije popularne u velikim gradovima poput Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, dok su u ostalim gradovima popularni određeni zanatski smerovi i medicina.

Najtraženije škole i smerovi - medicina - IT smerovi - kuvar - ugostitelj - ženski frizer - maser - optičar - Vazduhoplovna akademija - pekar

- U Beogradu su najpopularnije i izuzetno tražene Prva gimnazija, zatim Peta, Četrnaesta, Deveta i Trinaesta. Što se tiče drugih gradova, kao što su Vranje, Jagodina, Ćuprija, Zaječar, Bor ili Velika Plana, tu je mali broj poena potreban za gimnazije i često se desi da se ne upiše dovoljan broj đaka. Od 111 gimnazija, popularno je njih 35 - navodi Antić.

Provera znanja Sutra počinje prijemni

Završni ispit za osmake počinje sutra u devet sati testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, test iz matematike mali maturanti radiće u utorak 18. juna, dok je kombinovani test iz prirodnih i društvenih nauka sa zadacima iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije zakazan za sredu, 19. juna. Osmacima je za rešavanje testa na raspolaganju dva sata, a imaće po 20 zadataka na svakom testu.

Interesovanje za medicinu i IT

On to objašnjava pomamom za medicinskim školama, gde je u nekim gradovima za upis na određene smerove neophodno i više od 95 bodova.

- U većini gradova u Srbiji izuzetno su među osnovcima popularni medicinski smerovi, najčešće smer medicinske sestre. Dakle, na prvom mestu su medicinske škole, a na drugom IT smerovi, koji su takođe popularniji od gimnazija. Popularni su smerovi za tehničara za informacionu tehnologiju, za administratora mreže i za tehničara za računare - navodi sagovornik Kurira i dodaje da se mladi za medicinu odlučuju zbog lakšeg odlaska iz zemlje, a za IT zbog lakše mogućnosti za zaposlenje.

Brojke 76 239 slobodnih mesta ima u srednjim školama 50 bodova najmanje neophodno za rangiranje pri upisu

foto: Profimedia

Antić kaže da treće mesto zauzimaju smerovi ugostiteljstva i turizma, i to u čitavoj Srbiji, a posebno u mestima gde je razvijen turizam. - Među svršenim osnovcima popularna je, ali i jedina u državi, Vazduhoplovna akademija, gde je za upis na određene smerove neophodno imati 92 poena. Veoma popularni su i trogodišnji smerovi, kao što su kuvar, maser, pekar i ženski frizer, a i smer optičar je tražen. Opalo je interesovanje za ekonomske škole, pojedine zanatske škole su popularne, dok veliki deo njih ostaje prazno - naglašava Antić.

Bodovi - redosled kandidata za upis utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha - na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova - najviše 60 bodova na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda - na testu iz srpskog jezika i matematike moguće je osvojiti po 13 bodova - 14 bodova se najviše može osvojiti na kombinovanom testu

Bitni datumi za male maturante - 21. jun preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole - 22. jun prijem i rešavanje žalbi na rezultate ispita - 27. jun objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita - 28. i 29. jun popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama - 7. jul objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama - 7. jula do 20 časova objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu - 8. i 9. jul upis u srednje škole u prvom upisnom roku - 8. jul popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug - 10. jul objavljivanje rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu - 11. jul upis učenika u drugom upisnom krugu

Kurir.rs/ Mina Branković

Foto: Profimedia, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track