Putari traže pomoć države ili kreću u proteste

Putari traže pomoć države ili kreću u proteste

Društvo -
Ako ne bude dobre volje da se pomogne putarskim preduzećima 2.000 radnika ostaće bez posla, rekla predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović

BEOGRAD - Sindikati radnika pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe zatražili su pomoć od države i najavili da će organizovati proteste ako im Vlada Srbije ne omogući uslove za rad i nove poslove.Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kazala je da će 2.000 radnika ostati bez posla ako ne bude dobre volje da se pomogne putarskim preduzećima.

Vukanovićeva je kazala da su nakon raskida ugovora o privatizaciji "Bačkaput" i Preduzeće za puteve (PZP) "Beograd" u restrukturiranju, ali da ni nakon osam meseci nisu napravljeni planovi reorganizacije, dok su PZP "Kragujevac", "Niš" i "Vranje" u stečaju.

"Ako ne bude bilo sluha da se problemi ovih ljudi reše mi ćemo morati da se vratimo na ulicu i kroz organizovanje protesta nateramo nadležne da čuju kakve probleme imaju", kazala je ona.Vukanovićeva nije mogla da precizira dokle će putari čekati sa pročetkom protesta, ali je dodala da će sačekati formiranje nova vlade.Vukanovićeva je kazala i da se bivšem vlasnik putarskih preduzeća iz Nibens grupe Milu Đuraškoviću sudi zbog malverzacija u Fabrici maziva iz Kraljeva, a da se niko nije bavio dešavanjima u putarskim preduzećima i time gde je završio novac iz kredita kojim su te firme zadužene.

Sindikalci iz putarskih preduzeća Nibens grupe su kazali da su im Putevi Srbije od proleća oduzeli veliki broj poslova na održavanju puteve, iako su odlično uradili poslove tokom zimskog održavanja putne mreže.Poslovi održavanja i gradnje puteve se dodeljuju firmama bez licenci, koje se bave trgovinom i nemaju ni kvalifikovane radnike ni opremu, a one zatim angažuju putarska preduzeća kao podizvođače, kazali su sindikalci.Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju 2011. godine uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca koju je kupio u privatizaciji. Đurašković je nakon 11 meseci pritvora u aprilu pušten da se brani sa slobode, uz elektronski nadzor.

Ukupna dugovanja preduzeća iz Nibens grupe, među kojima je bilo i pet putarskih preduzeća, iznosila su 180 miliona evra, od čega su 130 miliona evra bila dugovanja prema bankama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track