SRBI I HRVATI ZAJEDNO OBELEŽAVAJU ZLOČINE NAD CIVILIMA U OLUJI: Mladi se udružili i rešili da pokažu odraslima koje su njihove vrednosti
Foto: Printscreen Youtube, Profimedia

Inicijativa mladih za judska prava

SRBI I HRVATI ZAJEDNO OBELEŽAVAJU ZLOČINE NAD CIVILIMA U OLUJI: Mladi se udružili i rešili da pokažu odraslima koje su njihove vrednosti

Društvo -

Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji i Hrvatskoj najavile su danas da će nizom aktivnosti obeležiti zločine nad civilima u operaciji Oluja avgusta 1995. i pozvale mlade aktiviste i aktivistkinje, umetnike i umetnice, članove političkih partija, organizacija civilnog društva i predstavnike medija iz Hrvatske i Srbije da se prijave da to zajedno urade.

- Ove godine u dva dana, u Zagrebu kao i u okolini Knina posetićemo mesta stradanja i zajedno sa udruženjima žrtava i Srpskim narodnim vjećem razgovaraćemo o zločinima u Oluji i iskazati poštovanje prema civilnim žrtvama koje su ubijene u nizu ratnih zločina, navedeno je u saopštenju.

Takođe je rečeno da je "ideja da se zajedno aktivisti iz Srbije i Hrvatske okupe, upoznaju, ali i saznaju sudski utvrđene činjenice o ratnim zločinima u toku i nakon Oluje kao i ratnom sukobu u Hrvatskoj (1991-1995) prvog dana putovanja, odnosno 2. avgusta".

foto: Profimedia

- Glavna komemoracija kojoj ćemo prisutovati biće održana u Donjem Lapcu 3. avgusta, a tokom tog dana posetićemo još nekoliko mesta zločina u okolnim selima, precizirano je u saopštenju.

Polazak iz Beograda je predviđen prepodne 2. avgusta, a povratak 4. avgusta iz Zagreba predviđen je poslepodne.

Troškove smeštaja, hrane i prevoza za sva tri dana snose Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska uz podršku Foruma ZFD iz Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track