Najnovije vesti

ZVAĆE SE ILI MILOVAN ILI RADOVAN: Dragani je 2013. presađena jetra i tada je dobila šansu za novi život, a sada je dobila i sina! (FOTO)
Foto: RTS Printscreen

ostvarila joj se želja, posle transplantacije postala je majka

ZVAĆE SE ILI MILOVAN ILI RADOVAN: Dragani je 2013. presađena jetra i tada je dobila šansu za novi život, a sada je dobila i sina! (FOTO)

Društvo

BEOGRAD - Od 2013. godine kada je otpočela novi život zahvaljujući transplantaciji jetre, Dragana je imala samo jednu želju - da postane majka. Ta želja joj se i ostvarila... 

Beba još nema ime. Biće ili Milovan ili Radovan. Kako god da se zove, ime će pokazivati koliko je bio željen. Sa nestrpljenjem su ga iščekivali i lekari i hirurzi koji su o Dragani brinuli.

Dragani je 2013. urađena transplantacija jetre i tada je za RTS izjavila: "Kada prođe godinu dana onda ćemo neke ozbiljnije planove što se tiče proširenja porodice".

Šest godina kasnije, Dragani se ostvaruje želja - u petak se porodila u Klinici u Višegradskoj. Dečak ima 2.170 grama, 45 centimetara je dugačak. Za sada je u inkubatoru zbog kiseonika i pluća.

"Hvala Bogu da sam dala život tom malom biću", rekla je ona i dodala da joj je sada želja da "izgura" u životu sa detetom.

foto: RTS Printscreen

Trudnoću je vodio profesor Petronijević, a hepatolog, profesorka Tamara Milovanović brinula je i o jetri, i o bebi u stomaku i o Dragani.

Profesorka Milovanović kaže da treba upornosti, medicinskog znanja ali i saradnje i volje pacijentkinje, tako da su se spremale za to.

"S obzirom da sam ja bila pored kada se probudila posle transplantacije, onda je bilo očekivano da budem tu za vreme carskog reza. Pravo da vam kažem, nisam znala gde da gledam pre, da li u mamu ili u bebu. Kada je beba zaplakala, pa moram da priznam da sam tu više reagovala kao majka a ne kao lekar, i ja sam zaplakala", ispričala je Milovanovićeva.

Prva transplantacija jetre u Urgentnom centru urađena je 2013. godine. Dragana je tada imala 28 godina. U timu su bili lekari iz Hrvatske i naši lekari, na čelu sa Zlatiborom Lončarom, tada direktorom Urgentnog centra. Dr Branislav Olujić, transplantacioni hirurg iz Urgentnog centra KCS, kaže da su Draganu delili meseci od letalnog ishoda, ali zahvaljujući transplantaciji ona je preživela, i podarila jednog lepog dečaka.

foto: RTS Printscreen

Kao kaže, sada to postaje standardna procedura u Srbiji - 51 pacijent je transplantiran. Većina tih pacijenata su živi i zdravi.

Prof. dr Saša Kadija iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS kaže da je sama trudnoća u tim okolnostima vrlo retka i izuzetno veliki uspeh.

"Završavanje trudnoće uspešno za sada - posebno veliki uspeh i ako smem da kažem jedan od najlepših primera uspešnog funkcionisanja KCS, koji multidisciplinarno vode brigu, leče prate, i dolazi do lepog završetka", rekla je dr Kadija.

U Srbiji su do sada tri pacijentkinje posle translantacije jetre postale majke. Ovo je prva takva intervencija urađena u Klinici u Višegradskoj.

(Kurir.rs/RTS/Ana Stamenković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...