JOŠ JEDAN SLUČAJ MALTRETIRANJA: Iz škole mi se sin vraćao modar
Foto: Privatna Arhiva

Šok

JOŠ JEDAN SLUČAJ MALTRETIRANJA: Iz škole mi se sin vraćao modar

Društvo -

Sumnje Majka nemog dečaka sa autizmom iz Novog Sada sumnja u zvaničnu priču nastavnika iz škole da njeno dete tuče drug iz klupe

Moj sin se tokom čitave prošle školske godine vraćao kući modar, a učiteljica ga je pre dve godine udarila zato što je uzeo kolač s katedre!

Ovim rečima započinje priču za Kurir Dušica Jaćimović, majka nemog dvanaestogodišnjeg dečaka sa autizmom Veljka, koji pohađa specijalnu školu za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" u Novom Sadu. Ona se pre dva dana za pomoć obratila pokretu Levijatan jer su sva njena prethodna pitanja ostala bez odgovora nadležnih. To druženje objavilo je snimak i fotografije modrica njenog deteta, koji su počeli da se šire društvenim mrežama.

foto: Privatna Arhiva

Dušica za Kurir kaže da "kada god se požalila na to što je Veljko modar, u školi su uvek krivili jednog dečaka iz njegovog razreda". - To mi je bilo sumnjivo. Jer, ako je tako, šta onda rade nastavnici i lični pratioci? Brinulo me je i to što nastavnik fizičkog decu zaključava na času i ne dozvoljava ličnim pratiocima da prisustvuju. To mi je budilo posebnu sumnju što škola odbija da uvede video-nadzor u salu za fizičko, učionicama i boravku, dok on postoji u dvorištu i hodnicima. Škola se grčevito bori protiv uvođenja video-nadzora. Dešavali su se razni incidenti, počevši od toga da je nastavnica udarila moje dete pre dve godine zato što je uzeo kolač sa katedre - priča ova majka za Kurir.

foto: Privatna Arhiva

Poslednji incident desio se u januaru, kada je otišla po sina u školu, na čas fizičkog. - Lupala sam na vrata, otvorio mi je jedan stariji učenik. Nastavnika nije bio tu duže od pet minuta, neka deca su ga dozivala, a ja sam zatekla svoje dete koje se upiškilo. Nastavnik je dao obrazloženje da ga nije bilo jer je išao da isključi česme koje je neki dečak pustio. Ako se desilo da je nastavnica moje dete ošamarila, ko meni garantuje da se opet neće to ponoviti - zaključuje Dušica.

foto: Privatna Arhiva

Direktorka škole Violeta Strahinjević kaže za Kurir da je majka dečaka iznela poluinformacije, kao i da oni kao škola nemaju sredstava da obezbede video-nadzor, te da je za video-nadzor u učionicama potrebna i saglasnost svih roditelja. Ona, takođe, negira da nastavnik fizičkog zaključava decu. - Mi smo sa majkom obavili nekoliko razgovora, a pre nekoliko meseci smo kontaktirali i s prosvetnom inspekcijom, kada je majka te navode koje vi iznosite negirala, između ostalog, i to da je nastavnica udarila dečaka. Dete sve vreme ima pratioca - rekla je ona i zamolila da se članak ne objavljuje, uz poruku da će oni kao škola izaći sa svim pravnim sredstvima.

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track