USPEH MLADIH INFORMATIČARA NA OLIMPIJADI U BAKUU Matićeva: U septembru bežični internet u oko 11.000 učionica
Foto: Beta/ Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

osvojili četiri medalje

USPEH MLADIH INFORMATIČARA NA OLIMPIJADI U BAKUU Matićeva: U septembru bežični internet u oko 11.000 učionica

Društvo -

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je mladim informatičarima na osvojenim medaljama na 31. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Bakuu, gde je četvoročlana ekipa Srbije u konkurenciji 87 zemalja i 327 takmičara osvojila četiri medalje.

"Mladi talenti Srbije još jednom su pokazali da naša zemlja ima potencijal da postane lider u znanju i inovacijama. Modernizacija obrazovnog sistema, kao prioritet Vlade Srbije, dodatno će omogućiti razvoj talenata i pružiti mladim generacijama priliku da zauzmu konkurentske pozicije u profesijama budućnosti", istakla je Matić.

Ona je napomenula da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija osim što kontinuirano podržava učešće naših učenika na međunarodnim takmičenjima iz oblasti matematike, fizike i informatike, trenutno sprovodi izgradnju lokalnih računarskih mreža u školskim objektima širom Srbije u okviru kapitalnog projekta Povezane škole.

Matić je najavila da će u septembru biti obezbeđen bežični internet u oko 11.000 učionica, za više od 286.000 đaka, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Projekat će u naredne dve godine biti sproveden u svim školama što će svakako unaprediti proces nastave i omogućiti đacima sticanje novih veština i znanja neophodnih za 21. vek, ali i olakšati darovitim pojedincima, posebno na polju informatike i matematike, da maksimalno ostvare svoje talente", navela je Matić.

Na takmičenju koje je održano od 4. do 11. avgusta u Bakuu, u Azerbejdžanu, srebrnu medalju osvojio je Tadija Šebez, učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, a bronzane Nikola Pešić, takođe učenik te gimnazije, kao i učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Mladen Puzić i Jovan Bengin.

Ekipu su vodili dr Dragan Urošević sa Matematičkog instituta iz Beograda i Aleksa Plavšić, student Računarskog fakulteta iz Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track