NEMAČKA OTVARA VRATA, A VLADA SRBIJE DIŽE PLATE: Žestoka bitka za medicinsko osoblje, zarada veća 15 odsto!
Foto: Shutterstock

Stiže Povišica

NEMAČKA OTVARA VRATA, A VLADA SRBIJE DIŽE PLATE: Žestoka bitka za medicinsko osoblje, zarada veća 15 odsto!

Društvo -

Briga Država je u prethodne dve godine povećala za 10 i 12 odsto plate medicinskim sestrama, a ove godine će biti još 15 odsto, što znači 30 odsto u tri godine, rekao je predsednik Srbije

Nemačka je ponovo otvorila vrata srpskim medicinarima i objavila poslednji ovogodišnji konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara. Kao odgovor na to, a u želji da zadrži mlade u Srbiji i poboljša im uslove rada, država namerava da medicinskom kadru da povišicu plate od 15 odsto!

Ovo je juče potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da je država u prethodne dve godine povećala za 10 i 12 odsto, kumulativno za 23 odsto, plate medicinskim sestrama, a da će ove godine povećanje biti još 15 odsto, što znači 30 odsto u tri godine.

- Nominalno, realno, to je 23-24 odsto, imajući u vidu međugodišnju inflaciju. Ako vi možete da mi kažete, da mi pokažete da je malo da se uveća za 23-24 odsto za tri godine, ja ću vam reći da je nemoguće više, ali ja znam da je uvek lako kritikovati i govoriti loše i ono što smo nasledili bilo je užasno stanje, i to danas popravljamo - naveo je predsednik Srbije za Glas Amerike i dodao da plate, koje su bile 329 evra, danas idu na 500-510 evra.

Vučić je rekao da lekari mnogo manje odlaze iz Srbije nego u svim drugim zemljama i istakao da je globalizacija takav proces.

- Medicinske sestre nam odlaze. Povećavamo im plate za 15 odsto i one opet odlaze. Odlaze zato što dobijaju veće plate, jer je njihova osnova bila užasno mala, nasledili smo plate na 32.000 dinara. Mislite li da je moguće da isplatimo medicinskim sestrama plate od 100.000 dinara. Iz čega, kako? Koji to doktor ekonomije može da mi objasni? - zapitao se predsednik.

U zdravstvenom sistemu naše zemlje trenutno ima oko 54.000 medicinskih sestara i tehničara, a najavljeno povećanje iznosilo bi oko 6.200 dinara. Tako bi mesečna zarada medicinskih sestara zaposlenih u bolnicama i kliničkim centrima iznosila oko 47.500 dinara bez minulog rada i ostalih dodataka. Kako nezvanično saznajemo, planirano je povećanje zarade i lekarima, ali u manjoj meri.

foto: Printscreen

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić kaže za Kurir da je najavljeno povećanje od 15 odsto veoma značajno, kao i da se to može očekivati krajem ove ili početkom naredne godine.

- Ovo povećanje usporiće odliv medicinskog kadra, i to jeste dobro, ali ga, nažalost, neće zaustaviti. Povećanje jeste značajno i kumulativnog efekta će biti u odnosu na sva ranija povećanja. Nisu samo plate razlog zbog čega medicinari odlaze. Ovo će imati efekta, ali ako ćemo da rešavamo problem odlaska, treba rešavati sve prisutne probleme u zdravstvu, ne samo ovaj, koji jeste dominantan, ali ne i jedini - ukazuje Mrkić.

Veći minimalac

OGROMNE PROMENE

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je i da će, s druge strane, „minimalac koji smo zatekli na 16.000 dinara ići na 30.000 i više od 30.000 dinara“.

- To su ogromne promene, ali ako vi mislite stvarno da mi možemo za dve ili tri godine da stignemo Nemačku i Austriju, koje su nam 500 godina bežale, ili Hrvatsku, koja nam je 200 godina bežala, a stižemo je, smanjujemo tu razliku - daleko smo još. Ponosan sam na to što smo uradili i na napredak koji postižemo, i očekujem da sledeće godine ponovimo titulu najboljeg u privlačenju stranih direktnih investicija - rekao je Vučić.

Privlače ih veće plate

od 850 do 1.000 medicinskih sestara godišnje ode iz Srbije

oko 800 lekara godišnje napusti Srbiju

nakon nostrifikacije diplome, plata u inostranstvu im se poveća od 2.100 do 6.000 evra

od 1.500 lekara specijalista koji godišnje zatraže pismo dobre prakse, njih 1.000 ga uzme radi odlaska u inostranstvo

zdravstveni radnici, pored Nemačke, odlaze i u druge zemlje EU, u Emirate, Katar, Norvešku, Švedsku, Italiju i Austriju

Zlatibor Lončar

POVEĆANJE ZA TRI DO ČETIRI MESECA

Ranije je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da će ovo biti treća godina zaredom u kojoj će medicinski tehničari imati najveće povećanje plata, na realnoj osnovi.

- Medicinske sestre će već za tri-četiri meseca imati novo povećanje plata - rekao je Lončar za TV Pink i rekao da, videvši koliko se predsednik Srbije bori za to, sigurno će medicinske sestre imati najveće povećanje plate već za nekoliko meseci. Lončar je ocenio da zdravstveni radnici u potrazi za boljim uslovima rada i platama odlaze iz Srbije, ali ne u meri o kojoj se priča, i dodao da se zdravstveni radnici i vraćaju u Srbiju, ali to za mnoge nije vest.

Kurir / Mina Branković

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track