NAŠI KLINCI RAZBILI NA INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI U ATINI: Šampioni doneli 4 medalje, najbolji na Balkanu! Čestitke od srca od premijerke Brnabić i sekretarke Matić
Foto: BOI 2019

svaka čast!

NAŠI KLINCI RAZBILI NA INFORMATIČKOJ OLIMPIJADI U ATINI: Šampioni doneli 4 medalje, najbolji na Balkanu! Čestitke od srca od premijerke Brnabić i sekretarke Matić

Društvo -

BEOGRAD - Na 27. balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Zlatnu medalju osvojili su Tadija Šebez i Nikola Pešić Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", Novi Sad.

Srebrnu medalju osvojio je Jovan Bengin, Matematička gimnazija, Beograd, a bronzanu Mladen Puzić, takođe iz Matematičke gimnazije.

Takmičenje je održano od 9. do 14. septembra u prestonici Grčke.

foto: BOI 2019

Ovim je ekipa Srbije ostvarila zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja, odnosno 55 takmičara koji su učestvovali na takmičenju. Srbija ima ukupno osvojenih 1.411 bodova i nalazi se ispred drugoplasirane Rumunije sa 1.310 i trećeplasirane Bugarske sa 1.060 bodova.

Vođa ekipe Srbije bio je dr Vladimir Milovanović, docent sa Univerziteta u Kragujevcu, a njegov zamenik Vladimir Milenković, student sa Univerziteta u Kembridžu, navodi se u saopštenju Društva matematičara Srbije.

Brnabić: Čestitke od srca, za još mnogo novih uspeha

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas na uspehu četvoročlanoj informatičkoj ekipi naše zemlje, koja je osvojila je dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju na 27. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini.

"Zlato za Srbiju! Na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini, naši mladi informatičari su osvojili četiri medalje i zbirno prvo mesto u konkurenciji 13 zemalja. Čestitke od srca za Tadiju Šebeza, Nikolu Pešića, Jovana Bengina i Mladena Puzića. Želim vam još mnogo uspeha u budućnosti", napisala je Brnabić na Tviteru.

Matićeva čestitala informatičarima na medaljama

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić čestitala je informatičkoj ekipi Srbije na osvojenom prvom mestu i medaljama na 27. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini.

- Ponosni smo na mlade informatičare Srbije koji su ostvarili zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja. Za nas je njihov uspeh podstrek da dodatno ulažemo u mlade talente, ali i da nastavimo sa unapređenjem obrazovnog sistema, posebno u sferi razvoja informatike i primeni IKT-a u svim nastavnim predmetima, istakla je Matić.

Ona je podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansijski podržava učešće učenika na međunarodnim takmičenjima iz informatike, matematike i fizike kroz podršku nevladinim organizacijama, kao i da u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi kapitali projekat Povezane škole sa ciljem digitalizacije školstva, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track