PODVIG 22. PEŠADIJSKOG BATALJONA VOJSKE SRBIJE: Spasli život povređenoj ženi
Ministar Vulin čestita herojima... Major Ivan Todosijević, potporučnik Janko Ninković i stariji vodnik prve klase Dušan Obradović, Foto: Vojska Srbije

Humano

PODVIG 22. PEŠADIJSKOG BATALJONA VOJSKE SRBIJE: Spasli život povređenoj ženi

Društvo -

Brzina: Trojica pripadnika Vojske Srbije našli su se na mestu teške saobraćajne nesreće u kojoj je auto pregazio ženu i pomogli joj do dolaska ekipe Hitne pomoći

Trojica pripadnika Vojske Srbije spasli su život ženi koja je povređena u prošlonedeljnoj saobraćajnoj nesreći u selu Gugalj, na putu Požega-Čačak. Nju je udario automobil koji je prethodno pokušavao da pretekne kolonu vozila. Kako bi izbegao kamion iz suprotnog smera, vozač je naglo skrenuo u svoju traku i, zbog velike brzine, izleteo s kolovoza i udario u nesrećnu ženu.

Sreća u nesreći

Srećom, trojica pripadnika 22. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske videli su nezgodu i odmah pritrčali u pomoć.

Major Ivan Todosijević, potporučnik Janko Ninković, kao i stariji vodnik prve klase Dušan Obradović pružili su povređenoj prvu pomoć, a potom, kad je Služba hitne pomoći stigla na mesto udesa, pomogli su i da se ona stavi na nosila i ubaci u sanitetsko vozilo.

- Bili smo očevici nesreće. Upravljao sam vozilom koje je bilo u koloni. Video sam trenutak kad je pešak odbačen petnaestak metara od automobila. Prišli smo i ugledali stariju ženu kako leži na asfaltu - priča za Kurir major Todosijević i dodaje da je žena bila u besvesnom stanju, povređene glave i krvarila je iz nosa.

foto: Vojska Srbije

Prema njegovim rečima, on i kolege nisu se odvajali od nje i preduzeli su sve kako bi joj spasli život. - Proverio sam joj puls i osetio otkucaje srca. Potom sam ustanovio da diše. Onda sam joj postavio podlogu ispod glave, okrenuo je na bok i otvorio joj usta da bi mogla da diše. Ljudi koji su se tu našli pozvali su Hitnu pomoć, koja je u roku od desetak minuta došla iz Lučana. Povređenu su prevezli u čačansku bolnicu - priča major Todosijević.

Obučeni da pomažu

On dodaje da je vojska obučena da brzo reaguje u ovakvim situacijama. - Posao nam je takav da moramo da znamo šta se radi kad je nekome potrebna pomoć. Ovo samo pokazuje našu spremnost da, kad je nečiji život u pitanju, donesemo ispravnu odluku - objašnjava major Todosijević.

Potporučnik Janko Ninković i stariji vodnik prve klase Dušan Obradović poručili su građanima da uvek mogu da računaju na vojsku. - Uveren sam da bi svako od naših pripadnika isto postupio. Težićemo da i ubuduće pomažemo građanima. Naše radno vreme nije od 7 do 15 časova, vojska čuva i nakon radnog vremena, ona je uvek tu za sve kojima je pomoć potrebna - istakao je Ninković.

Ministar Vulin SRBIJA JE PONOSNA NA VOJSKU

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izrazio je veliko zadovoljstvo što Vojska Srbije u svom sastavu ima dobre, hrabre i odlučne ljude, koji će uvek pomoći svakome kome je pomoć potrebna: - Srbija je ponosna na vojsku i na ove hrabre ljude koji su videli ljudsko biće u nevolji i bez razmišljanja pomogli. Dokle god imamo ovakve ljude, Srbija može da bude mirna - rekao je Vulin, koji je za ovaj hrabar podvig pripadnike VS nagradio sedmodnevnim boravkom s članom porodice u hotelu „Omorika“ na Tari.

Kurir.rs/ Mi­li­ca Vujović Foto: Vojska Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track