MORBILI PRETE SRBIJI? Epidemija malih boginja je proglašena u komšiluku, a evo kako mi jedino MOŽEMO DA SE ZAŠTITIMO
Foto: Profimedia

OPREZ

MORBILI PRETE SRBIJI? Epidemija malih boginja je proglašena u komšiluku, a evo kako mi jedino MOŽEMO DA SE ZAŠTITIMO

Društvo -

U neposrednom komšiluku Srbije, u susednoj Hrvatskoj, proglašena je epidemija malih boginja (morbila). Prema prvim informacijama, zabeležno je ukupno 35 obolelih, a u ovaj broj nisu uključeni i potencijalno zaraženi za koje još uvek ne postoji potvrda.

O tome da li postoji mogućnost da se epidemija malih boginja proširi na Srbiju, nadležni iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ kažu:

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju malih boginja u Evropi i susednim zemljama, mogućnost importovanja, kao i lakoću širenja ovog virusa, u ovom momentu izuzetno je važno da se u cilju dostizanja zaštitnog nivoa kolektivnog imuniteta i sprečavanja ponovnog epidemijskog javljanja malih boginja u našoj zemlji postigne i održi obuhvat MMR vakcinacijom veći od 95 odsto.

Poslednji slučaj malih boginja na teritoriji Srbije zabeležen je u Boru u junu ove godine.

- Od juna 2019. godine, kada je prijavljen poslednji slučaj obolevanja od malih boginja u Boru, nije bilo prijavljenih slučajeva morbila na teritoriji Republike Srbije, kažu iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“.

foto: Shutterstock

Od oktobra 2017, zаključnо sа krajem avgusta 2019. gоdinе nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје, rеgistrоvаno je ukupnо 5.798 slučајеvа mаlih bоginjа, оd kојih je 2.946 lаbоrаtоriјski pоtvrđеno u Institutu Tоrlаk.

Kako je tada uočeno, vеćinа оbоlеlih оsоbа (94%) nije bila vakcinisаnа, ili je bila nеpоtpunо vаkcinisаnа ili nisu postojali podaci o vakcinaciji.

- Primena monovalentne vakcine protiv malih boginja u našoj zemlji započela je 1971. godine, kombinovana vakcine protiv malih boginja i zauški počela je da se primenjuje 1981. godine, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1994. godine. Istovremeno od 1994. godine započelo je davanje druge doze MMR vakcine, najpre u dvanaestoj, a od 2006. godine u sedmoj godini života, s obzirom da oko 5% osoba vakcinisanih samo jednom dozom vakcine ne razvije imunitet protiv malih boginja. Dokaz o sprovedenoj vakcinaciji predstavlja karton imunizacije koji se čuva u zdravstvenoj ustanovi, odnosno lični karton o izvršenim imunizacijama, koji se izdaje za svaku vakcinisanu osobu, ističu za iz Instituta.

(Kurir/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja