800 GODINA AUTOKEFALNOSTI: U manastiru Žiča počinje centralna proslava jubileja SPC
Foto: RINA/Milanko Danilović

pod pokroviteljstvom predsednika Srbije

800 GODINA AUTOKEFALNOSTI: U manastiru Žiča počinje centralna proslava jubileja SPC

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava najveći događaj u svojoj istoriji - 800 godina autokefalnosti, a centralna proslava u Srbiji počeće sutra svetom liturgijom u manastiru Žiča, a nastaviće se narednih dana različitim manifestacijama.

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleleksandra Vučića.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.

Sveta saborna arhijherejska liturgija će početi u devet sati, a služiće je patrijarh Irinej sa svim arhijerejima SPC, nakon čega će uslediti i kulturno umetnički program.

Besedu će odrzati akademik Matija Bećković.

Liturgiji u manastiru Žiča će prisustvovati Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavanje će biti nastavljeno na Kosovu, u okviru kojeg će se posetiti manastiri Dečani i Pećka patrijaršija gde će 8. oktobra biti služena sveta liturgija.

foto: Profimedia

Obeležavanje će se istog dana nastaviti u Beogradu, u Centru "Sava" gde će u 20.00 sati biti organizovana velika svečana akademija uz muzičko-dramski program pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Na svečanoj akademiji u pesmi, slici, drami, biće dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save.

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Takođe, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Jedinstvenu galeriju srpskog ikonopisa od 14. do 20. veka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije i crkava u Prizrenu kao i prve srpske štampane knjige - Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

Izložene će biti i štampane knjige, zatim serija ikona iz različitih perioda, gde će moći da se vidi razvoj ikonopisa kroz istoriju Crkve, kao i tekstil, gde će osim Jefimijine pohvale, koja je urađena na svili zlatnim koncem, biti postavljene i tri vredne plaštanice, među kojima je i jedna Kralja Milutina.

foto: Marina Lopicic

Čitava izložbena postavka prošeta je, u čast jubileja, galerijom originalnih portreta patrijaraha, mitropolita i episkopa Srpske Pravoslavne Crkve.

Prva manifestacija obeležavanja ovog jubileja održana je u zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, u Mariboru, a od tada je obeležavana u eparhijama u Srbiji, a i u regionu - Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi.

Sveti Sava (Rastko Nemanjic) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za "arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja", a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija. Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track