OSOBAMA SA INVALIDITETOM IZBORNI PROCES UČINITI PRISTUPAČNIJIM: RIK preporučuje političkim strankama u Srbiji da uključe osobe sa invaliditetom u rad izbornih organa
Foto: Shutterstock, Nebojša Mandić

važna inicijativa

OSOBAMA SA INVALIDITETOM IZBORNI PROCES UČINITI PRISTUPAČNIJIM: RIK preporučuje političkim strankama u Srbiji da uključe osobe sa invaliditetom u rad izbornih organa

Društvo -

Članovi Republičke izborne komisije Vesna Mizdrak i Zoran Lukić i zamenik sekretara RIK Branko Marinković i članica predsedništva Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije Gordana Rajkov složili su se da je izuzetno bitno uključiti osobe sa invaliditetom u rad izbornih organa, te da bi takvu preporuku trebalo uputiti političkim partijama.

Oni su se u razgovoru o mogućnostima za unapređenje pristupačnosti izbornog procesa osobama sa invaliditetom složili da je reč o važnoj temi i da je neophodno podizanje svesti u društvu o tome da je izuzetno značajno da se izborni proces učini pristupačnijim osobama sa invaliditetom.

Posebno su istakli neophodnost unapređenja postupka glasanja van biračkog mesta, kao i fizičke pristupačnost biračkih mesta za osobe sa invaliditetom.

Članica RIK Vesna Mizdrak navela je da su članovi biračkih odbora ukazali da je najveći problem njihovog rada upravo postupanje i sprovođenje izbora van biračkog mesta.

Gordana Rajkov je istakla da je jedan od najvećih izazova omogućavanje tajnosti glasanja slepim i slabovidim osobama, a istovremeno je iskazala razumevanje za postojanje zakonskih prepreka.

Zaključeno je da bi bilo izuzetno bitno uključiti i osobe sa invaliditetom u rad izbornih organa i da se takva preporuka može uputiti političkim partijama kada predlažu članove biračkih odbora, kao i da u okviru obuke osoba zaduženih za sprovođenje izbora treba da se posveti pažnja osobama sa invaliditetom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track