MINISTARSTVO ODBRANE: U toku je obuka 600 pešadinaca iz rezervnog sastava!
Foto: Ministarstvo odbrane

komanda za obuku

MINISTARSTVO ODBRANE: U toku je obuka 600 pešadinaca iz rezervnog sastava!

Društvo -

BEOGRAD - U jedinicama Komande za obuku u toku je obuka oko šest stotina lica iz rezervnog sastava Vojske Srbije, uglavnom specijalnosti roda pešadije, a reč je uglavnom o obuci u poznavanju i rukovanju pešadijskim naoružanjem, taktičkoj i obuci u pružanju prve pomoći.

Pripadnici rezervnog sastava su na kraju individualnog dela obuke obavili gađanja iz ličnog naoružanja, nakon čega, u okviru kolektivne obuke grupe-odeljenja, kroz praktičan rad uvežbavaju upotrebu minobacača, bacača granata, protivoklopnih kompleta i sredstava veze.

Osim obuke pešadijskih četa, u jedinicama Komande za obuku izvodi se i obuka sa komandama dve teritorijalne brigade, tokom koje rezervne starešine uvežbavaju postupke i procedure u procesu donošenja odluka.

Vulin: Modernizovaćemo oklopne jedinice

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da će se nastaviti modernizacija oklopnih jedinica Vojske Srbije, u koju se već ulažu značajna sredstva.

Vulin je prilikom obilaska jedinice Prve brigade Kopnene vojske u garnizonu Sremska Mitrovica, povodom Dana oklopnih jedinica, rekao da su u ratovima tokom devedesetih godina, koje, kako navodi, Srbija nije izazvala, oklopne jedinice pokazale su svoju vrednost.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"I danas, kada je Srbija u miru, oklopne jedinice su jedan od najznačajnijih rodova naše vojske i oklopne jedinice pokazuju da je svako ulaganje u njih ispravno i potrebno. Zato, ne samo da ćemo održavati ispravnost naših oklopnih jedinica, već ulažemo značajna sredstva i velike napore u njihovu modernizaciju, kako bismo dostigli sve druge visoko razvijene zemlje", rekao je Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ministar ističe da se ipak na prvom mestu se vodi računa o pripadnicima vojske. "Svako ko veže svoju sudbinu za Vojsku Srbije može da bude siguran da će se o njemu brinuti i da postoji sistem koji će voditi računa i o njemu i o njegovoj porodici", poručio je ministar Vulin, koji je nakon obilaska i prikaza, okupljenim čestitao dan Oklopnih jedinica.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Kako je istakao komandant 15. tenkovskog bataljona potpukovnik Borislav Krnjajić, tokom obilaska prikazan je deo obuke tenkovske čete, koja se izvodi u toku realizacije intenzivne obuke u koju tenkovska četa ulazi najmanje jednom u toku godine.

Potpukovnik Krnjajić, je takođe, istakao da je zadovoljan sprovođenjem mera za poboljšanje materijalnog statusa pripadnika oklopnih jedinica, ali i ostalih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Poručnik Aleksandar Đorđić, komandir voda u tenkovskoj četi u 15. tenkovskom bataljonu, rekao je da je stanje tehnike izuzetno, ljudstvo motivisano i obučeno za rad i za izvršenje svih postavljenih zadataka od pretpostavljene komande.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U kasarni "Boško Plakovljević Pinki", pripadnici 15. tenkovskog bataljona i 13. divizona samohodnih višecevnih lansera raketa izveli su prikaz tenkovske čete na maršu, obuku nišandžija tenka na simulatoru i trenažeru za popunu topa, posedanje vatrenog položaja samohodnim višecevnim lanserima raketa 128 mm M-77 "Oganj", kao i pripremu oruđa za paljbu i marš.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Obilasku su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track