PAMETNI VIDEO-NADZOR JE KORAK KA BEZBEDNOSTI:  Sistem ranog upozoravanja će sprečiti većinu krivičnih dela!
Foto: Kurir

okrugli sto

PAMETNI VIDEO-NADZOR JE KORAK KA BEZBEDNOSTI: Sistem ranog upozoravanja će sprečiti većinu krivičnih dela!

Društvo -

Prvi okrugli sto na temu uvođenja pametnog sistema video-nadzora od strane MUP Srbije, održan je večeras, u organizaciji Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, Strukovnog udruženja Internacionalna policijska organizacija (IPO Srbija) i NVO Studenti za slobodu održan

Ilija Životić, iz IPO Srbija, je naglasio prednosti ovog sistema u svrhe prevencije terorizma i najtežih krivičnih dela.

- Zamislite da imate sistem ranog upozoravanja koji vas opominje da je lice osuđivano za pedofiliju više puta primećeno u blizini vrtića - zapitao je Životić.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

Na pitanje prisutnih građana o rizicima zloupotrebe prikupljenih podataka putem ovog sistema, Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost je istakao da takvi sistemi ne služe da bi se uhodili nasumično obični građani kao i da je uveren da su primenjena adekvatna sredstva softversko tehničke zaštite sistema kako treće strane ne bi mogle da zloupotrebljavaju prikupljanje podatake i sistem u celini.

foto: Kurir

Prisutni su iskazali veliko interesovanje za primenu pravne regulative pri čemu je advokat Sanja Mijailović objasnila neophodnost sveobuhvatne uporednopravne analize i implementacije najboljih pravnih rešenja. Veliki broj prisutnih građana je izrazio različita mišljenja i poglede. Zaključak je da Bezbednost treba da ima prednost nad privatnošću kao što je to slučaj na aerodromima i slično. Organizatori su na kraju uvidevši veliko interesovanje građana okupljenima obećali još sličnih debata na ovu i druge teme iz sfere bezbednosti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track