NARODNA BANKA SRBIJE SKRATILA VREME OTPLATE: Rok za keš kredite sedam godina
Foto: Shutterstock

Zaoštravanje

NARODNA BANKA SRBIJE SKRATILA VREME OTPLATE: Rok za keš kredite sedam godina

Društvo -

Po propisima NBS koji se primenjuju od početka 2019, rok otplate ovih
kredita je već skraćen sa deset na osam godina, od iduće će se odobravati s rokom vraćanja najduže na sedam godina, dok će 2021. biti šest godina

Maksimalni rok otplate gotovinskih i potrošačkih kredita od 1. januara će biti kraći za godinu dana i iznosiće najviše sedam godina.

Ovo se ne odnosi na stambene kredite i one za kupovinu automobila, a stručnjaci kažu za Kurir da neće doći do povećanja rata, već da će ova mera zapravo ograničiti iznos keš kredita koji banke odobravaju klijentima.

Prema propisima Narodne banke Srbije, koji se primenjuju od početka godine, rok otplate ovih kredita je već skraćen sa deset na osam godina, od iduće će se odobravati s rokom vraćanja najduže na sedam godina, dok će 2021. taj rok biti skraćen na šest.

- Smisao uvedenih mera je podsticanje opreznog preuzimanja rizika od strane banaka njihovim usmeravanjem na održivo kreditiranje i izbegavanje prekomerne izloženosti određenim vrstama kreditnih proizvoda, bez uvođenja administrativne mere zabrane pojedinih vidova kreditiranja - rečeno je u NBS.

U Narodnoj banci su poručili da ova mera treba da doprinese sprečavanju negativnih posledica po građane i po finansijsku stabilnost u Srbiji, tako što otklanja rizik od stvaranja novih problematičnih kredita. Ekonomista i osnivač portala Kamatica Dušan Uzelac objašnjava za Kurir da je ovo direktna aktivnost u pravcu smanjenja zaduženja građana.

- Nezgodno je ograničavati iznos keš kredita koje banke mogu da daju građanima, zato se to ograničavanje sprovodi s rokom otplate kredita. Primera radi, s vašom platom možete dobiti milion dinara sa rokom od 10 godina, jer vaša plata to može da izdrži. Međutim, ukoliko banka ima ograničenja i ne sme da vam da tih 10 godina za otplaćivanje, onda mora da smanji iznos kredita koji vam odobrava.

Keš krediti su po meni ekonomski neisplativi i neracionalni. Dolazili smo u situaciju da kupite televizor, koji traje sedam godina, a otplaćujete ga 10 - kaže Uzelac i naglašava da ovo neće uticati na građane koji već imaju postojeće kredite, odnosno da se njima neće povećavati iznos rate ili skraćivati rok otplate.

Za deset meseci ove godine ukupni keš krediti stanovništvu su povećani za 53,90 milijardi dinara, odnosno 13,15 odsto, navode u Narodnoj banci Srbije.

Kurir.rs/ J. Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track