OBELEŽITE SVETOG NIKOLU UZ KURIR: Poklanjamo IKONU i DRVENI STALAK s likom Svetog Nikole u zlatotisku
Foto: Kurir

OBELEŽITE SVETOG NIKOLU UZ KURIR: Poklanjamo IKONU i DRVENI STALAK s likom Svetog Nikole u zlatotisku

Društvo -

U četvrtak, 19. decembra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu, koji se smatra se smatra zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, mornara i putnika. Ovo je jedna od najvećih slava u Srbiji i po procenama Svetog Nikolu slavi gotovo polovina pravoslavnih vernika u Srbiji, a druga polovina ide u goste. Pored toga, ova slava se obeležava i kao hramovna i manastirska slava SPC.

Kurir uoči slave, u sredu, 18. decembra, poklanja IKONU SVETOG NIKOLE U ZLATOTISKU S MOLITVOM NA POLEĐINI, a u četvrtak, 19. decembra, na dan slave, u Kuriru vas čeka luksuzni DRVENI STALAK S LIKOM SVETOG NIKOLE U ZLATOTISKU.

Svoj duhovni put Nikola je počeo kod svog strica u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima. Prema predanju, vođen čudesnim glasom, krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe.

Preminuo je 19. decembra po novom, odnosno 6. decembra po starom kalendaru 343. godine, a taj dan se danas obeležava njemu u čast.

Srećnu slavu želi vam Kurir!

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track