Najnovije vesti

KURIR TV STEFANOVIĆ O USPESIMA POLICIJE: Niko u MUP ne spava zbog otmice Monike, rekordna zaplena droge ove godine
Foto: Kurir TV

u palati srbija

KURIR TV STEFANOVIĆ O USPESIMA POLICIJE: Niko u MUP ne spava zbog otmice Monike, rekordna zaplena droge ove godine

Društvo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović predstavlja danas sve uspehe srpske policije u 2019. godini.

11.29 - Ministar policije Nebojša Stefanović ponovo je danas odbacio optužbe u vezi sa svojim ocem i kompanijom Krušik i istakao da je predsedniku, vladi, poslanicima i građanima odgovoran za svoj rad.

Stefanović je tako odgovorio na pitanje novinara N1 i istakao da je o tome više puta govorio.

"Nikoga nisam obmanuo nikad u životu, niti lagao ili počinio bilo kakvo krivično delo, bilo kad i za to sam spreman uvek da odgovaram", poručio je Stefanović.

Sve ostalo postaje, kaže ministar Stefanović, besmisleno, da na svakoj konferenciji neko postavlja isto pitanje, da bi on dao isti odgovor, ali da to postane tema, a ne modernizacija i rad policije.

foto: Kurir TV

"Što se tiče svega ostalog, neka o mom radu sude predsednik Srbije i predsednik SNS, vlade i narodni poslanici, građani Srbije, a moje je da predstavimo rezultate. Da li su rezutlati ministrastva na čijem su čelu dobri ili loši, da li su bolji ili nisu, da li je ovo dovoljno dobro... Na osnovu toga će ceniti svakog od nas. A lažne afere, fabrikovanje i izmišljanja, ne vidim smisao da komentarišem. Moje je da predstavim rezultate", naveo je ministar.

Stefanović je istakao da se uvek trudio da zaposleni u MUP-u ne osete bilo kakvu vrstu političkog pritiska, jer smatra da on lično mora da se nosi sa tim pritiscima, medijskim napisima i svim što se plasira.

"To je moj posao, da oni mogu da rade njihov posao i čine da Srbija bude bezbedna", rekao je Stefanović.

On je dodao da je ponosan što vidi više posvećenosti i energije među pripadnicima policije, što je dovelo da ove godine bude zabeležena impresivna zaplena narkotika od 7,2 tone, što je, kaže, za svaki respekt, budući na nije bilo lako postići takav rezultat.

"Ne postoji mala količina droge, laka ili teška droga, manje opasna... Svaka droga nosi opasnost, poritv svakog grama moramo da se borimo. Važno je što policija ozbiljno to shvata i na to sam ponosan, kao i na rezultate u suzbijanju opšteg kriminala", zaključio je Stefanović.

11.23 -  Kada je reč o uslugama koje MUP pruža građanima preneo je da je izručeno više od 2,7 miliona dokumenata, najviše pasoša, pošto je istekao rok važenja prvim biometrijskim pasošima.

"Više od milion građana tražilo je i dobilo novu putnu ispravu. Svi pasoši izdavani su u roku od sedam dana, iako je zakonski rok 30 dana. Imamo mogućnost da se pohvalimo da smo, zahvajujući novojopremi, dospeli do nivoa da lične dokumente i sve ostale usluge građanima izdajemo u najkraćem roku", kazao je Stefanović.

Preneo je i da je preko naših graničnih prelaza prešlo, u prvih 11 meseci, više od 37 miliona putnika.

Stefanović je ukazao da je unapređen i materijalni položaj pripadnika MUP-a.

Rekao je da su uslovi rada pripadnicima MUP unapređeni što se ugleda i što je policajcima ove godine u dva navrata povećana plata, i to, kako je dodao, zahvaljujući naporima predsednika Srbije.

Naveo je i da su obnovljena i novoim opremom opreljena osam novih objekta MUP.

Što se opreme tiče kaže da je ove godine pripadnicima MUP-a isporučeno preko 500 novih vozila, a da je više od polovine dato Sektoru za vanredne situacije.

Stefanović je rekao da je MUP-u isporučeno i tri Erbasova helikoptera, te da se na proleće oceckuje i četvrti, a da se potom očekuje isporuka transprtnih helikoptera tipa "Puma".

Kazao je i da je ove godien u policijsku službu primljeno 1.309 lica, te da zaposleno i 215 supružnika i dece poginulih pripadnika MUP, čime to ministarstvo želi da pokaže da ne zaboravlja ljude koji su svoj život položili za svoju državu.

"Svaki od članova porodice poginulih će uvek imati svoj dom i kuću u MUP-u", poručio je on.

Stefanović je kazao da u narednoj godini očekuje još više rada, zalaganja pripadnika MUP, ali i da će se nastaviti sa modernizacijom, a sve u cilju postizanja još boljih rezultata u suzbijanju kriminaliteta, čime se građanima pokazuje da imaju "pravo na bolje".

11.18 - Stefanović je naveo i da je srpska policija učestvovala u devet međunarodnih akcija, u kojima je zaplenjena velika količina narkotika.

Što se saradnje sa Interpolom tiče naveo je da je u Srbiji po poternicama te međunarodne institucije u ovoj godini uhapšeno 92 osobe, a po našem nalogu u inostranstvu 210.

"Kanalima Interpola razmenili smo 179.661 poruku. Na listi najpoželjnijih zemalja za saradnju Interpola smo na petom mestu već više godina za radom, a na listi Europola treći izvan EU", objasnio je on.

Preneo je da je MUP sa partnerima imao 124 sastanaka, od kojih 33 u inostranstvu.

"Najvažniji naš rezultat je da očuvamo stabilnost i bezbednost Srbije i sprečimo ulazak tzv. Kosova u Interpol", rekao je Stefanović i zahvalio svima koji nisu glasali za njihovo članstvo.

foto: Kurir

Što se puta Srbije u EU tiče preneo je da je u okviru implementacija Poglavlja 24 procenat ispunjenosti više od 62 odsto, a prema poslednjem izveštaju realizovanih aktivnosti one su na preko 92 odsto.

U suzbijanju korupcije i privrednog kriminala podneta je prijava protiv 92.811 osove, a radilo se o ukupnoj svoti od 2,8 milijardi dinara.

Preneo je i da je unutrašnja kontrola podnela prijave protiv 130 policijskih službenika.

Što se saobraćajne policije tiče kaže da su njeni pripadnici ove godine svojim radom i prevencijom, kao i represivnim delovanjem smanjili broj stradalih i povređenih.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, ove godine za 12 osoba manje izgubilo život, a povređeno je 19.331 osoba, što je manje od prošle godine kada smo imali 20.570 povređenih.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što u zonama škole nijedno dete nije stradalo ove godine i najavio da će se nastaviti sa merama koje su tome doprinele.

Kroz predmet osnovne bezbednosti, koji je uveden 2017.prošlo je više od 220.000 učenika.

Govoreći o vatrogascima rekao je da su imali više od 34.000 intervencija, i spasili više od 1.000 ljudi.

Ukazao je da su vatrogasci ovog meseca dobili novi komplet uniformi, urađen po najmodernijim standardima.

11.11 - "Mi smo ovde da bismo predstavili dobre rezultate MUP u 2019. Protiv svih koji ugrožavaju bezbednost naših građana nećemo posustati ni u narednoj godini", rekao je Stefanović.

On je dodao da niko u MUP ne spava i da je njihov prioritet da pronađu otetu devojčicu Moniku Karimanović.

"U ovo 470 policajaca, najobučenijih na terenu. Preko 100 lovaca aktivno učestvuju u ovoj potrazi, gotovo 600 ljudi", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da policija neće prestati da teren pretražuje dok ne nađe malu Moniku i "uhapsi zlikovca".

"Za prvih 11 meseci zabeležili smo izvršenje 73.634 krivičnih dela, što je smanjenje u odnosu na 77.724 krivičnih dela prošle godine", rekao je Stefanović.

Podsetio je da je to ogromno smanjenje u poređenju sa prethodnim godinama kada je broj krivičnih dela bio 110.000 i 115.000.

Naglasio je da se dobar rad policije reflektuje na ukupnu bezbednost građana, te je dodao da je preventivnim radom, na primer, za 18 odsto smanjena krađa vozila, a razbojništvo za 23 procenata.

"Prethodnu godinu obeležila je zaplena droge. U ovom trenutku imamo zaplenjenih 7,2 tone različitih narkotika, što je do sada nezabeležen rezultat u Srbiji. Najbolje godine su bile prethodne, kada smo imali oko 4 tone, a sa aktuelnom količninom i te brojke smo premašili za 80 odsto", objasnio je on.

Prema njegovim rečima neprestanom borbom protiv narko-trafikinga MUP želi da pokaže da ta vrsta pošasti neće moći da nađe plodno tlo u Srbiji.

Predstavljajući rezultate Stefanovcih je rekao da je procesuirano 24 kriminalne grupe, da je zbog narkotika zadržano 820 osoba.

Uprava kriminalne policije, kako je ukazao, pojačala je svoje aktivnosti u borbi protiv sajber kriminala, privrednog kriminala i policije.

11.00 - Ministar Nebojša Stefanović obišao sve jedinice MUP i pozdravio se sa pripadnicima. 

Ministar će u Palati Srbija predstaviti i planove naših službi za narednu godinu.

1 / 12 Foto: Kurir

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...