VASELJENSKI PATRIJARH VARTOLOMEJ O PATRIJARHU PAVLU: On je svetac našeg vremena! Bio je uz svoj narod i štitio ga!
Foto: AP/Lefteris Pitarakis, Profimedia

savremeni svetitelj!

VASELJENSKI PATRIJARH VARTOLOMEJ O PATRIJARHU PAVLU: On je svetac našeg vremena! Bio je uz svoj narod i štitio ga!

Društvo -

- Patrijarh Pavle je savremeni svetitelj. Ljubav koju je imao prema svima, zalaganje prema svima, dovode do toga da sa sigurnošću možemo da kažemo da je svetac našeg vremena - kazao je Vaseljenski patrijarh Vartolomej u ekskluzivnom intervjuu za Kurir i prvom razgovoru za srpske medije.

foto: AP

- Neki evropejci su želeli da ga proglase nacionalistom i optuživali su ga da je podržavao one koji su nacionalisti i činili zločine. Patrijarh Pavle je samo bio uz svoj narod, koji je štitio. Sve te optužbe protiv njega su besmislene - tvrdi naš sagovornik.

foto: Profimedia

On je prokomentarisao i odnos Vaseljenske patrijaršije sa SPC, kazavši da o SPC brinu kao što majka brine o svojoj deci.

- Suština je da Vaseljenska patrijaršija, kao majka crkva, uvek voli svoju decu, kao što svaka majka voli svoju decu. To znači da su sve crkve dobile autokefaliju, svoje duhovno rođenje, od Vaseljenske patrijaršije. Vaseljenska patrijaršija je kao arhiepiskopa rukopoložila Svetoga Savu. Mi smo dali SPC autokefaliju i uvek volimo i brinemo o SPC kao majka što brine o svojoj deci. I kada neka deca ponekad ne slušaju svoju majku, ili u ovom slučaju majku crkvu, ona nastavlja da voli i svoju nezahvalnu decu.

Imao je i poruku za naš narod.

- Srpskom narodu za Božić šaljemo poruku ljubavi, da izdrže i istrpe sva iskušenja. Vaseljenska patrijaršija vas voli i uvek misli na srpski narod - zaključio je Vartolomej za Kurir.

Šta je još kazao patrijarh Vartolomej o dešavanjima u Crnoj Gori, Ukrajini i ostalim aktuelnim temama pročitajte u celokupnom intervjuu.

Kurir.rs/ Razgovarali Ratko Femić i Aleksandar Đondović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track