KURIR U POSETI VOJNOJ AKADEMIJI: Kod mladih negujemo patriotski duh!
Foto: Zorana Jevtić

Ekskluzivno

KURIR U POSETI VOJNOJ AKADEMIJI: Kod mladih negujemo patriotski duh!

Društvo -

„Čast je naša imovina“ - krilatica je koja stoji na ulazu u Vojnu akademiju i moto je mnogih studenata ove vojne školske ustanove, gde budući oficiri uče najteže životne lekcije i postaju stub očuvanja bezbednosti Srbije.

Akademija ove godine obeležava 170 godina rada i danas je popularnija nego ikad. Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić kaže da studente ovde najpre uče timskom radu i razvijanju osećanja solidarnosti, kako bi bili integrisani u vojnički kolektiv.

- Negujemo njihov patriotski duh i osećanja, neizbežnu komponentu vojne profesije. Važna je i njihova interakcija sa studentima drugih fakulteta, kroz sportska takmičenja i takmičenja u znanju kao što su Elektrijade i Mašinijade - kaže on.

foto: Zorana Jevtić

Zašto mladi treba da upišu Vojnu akademiju?

- Nije suština upisa na Akademiju besplatno školovanje i kasnije siguran posao. To jeste važno, ali naša poruka je da upišu Akademiju jer nudi odličnu platformu za lični razvoj, priprema ih za budućnost. Važno je istaći da, uprkos tradicionalnoj percepciji da vojna profesija nije za žene, mi to demantujemo. Oko 25 odsto kadeta je ženskog pola, s trendom da se taj procenat poveća.

Šta sve podrazumeva besplatno školovanje?

- Smeštaj, ishranu, školski materijal, knjige, sportsku opremu... Nema školarine. Mesečna stipendija je od 14.000 do 18.000 dinara. Iz budžeta im obezbeđujemo i besplatne kulturne sadržaje. Imamo ambiciozan plan da Vojnu akademiju modernizujemo, jer su mlade generacije sve zahtevnije.

Kako izgleda prosečan dan studenta Vojne akademije?

- Njihov radni dan počinje u šest časova, nastava u 8.30. U tom intervalu imaju jutarnje vežbanje, doručak, pripreme za smotru... Sledi nastava do 15 časova, pa ručak, obaveze u vezi sa sportskim sekcijama i učenje. Oni koji na vreme polažu ispite i imaju visok prosek nemaju ograničenje za odlazak u grad.

Koliko je serija „Vojna akademija“ doprinela interesovanju mladih za upis?

- Sigurno da je doprinela tome, ali moram da kažem da, u pojedinim aspektima, serija ne odslikava pravo stanje stvari na Akademiji. Inače, s produkcijom razgovaramo o novom serijalu, koji će se vratiti na promociju glavnih vrednosti.

TROJKE ROĐENE 1998. GODINE ZAJEDNO I NA STUDIJAMA

Braća Racković - ponos srpske vojske

foto: Zorana Jevtić

Vojni poziv je poslednjih godina sve popularniji i privlačniji, a o tome možda najbolje svedoči primer trojice braće Racković, koji su odlučili da svoj život provedu u stroju. Naime, rođena braća Aleksa, Nikola i Đorđe Racković, trojke rođene 1998. godine, stigli su do treće godine Vojne akademije i približili se svom životnom snu - da postanu oficiri!

Za vojni poziv su, kažu, opredeljeni od malih nogu, kad su u njima počeli da se razvijaju patriotizam, ljubav prema tradiciji našeg naroda i vojsci. Na vojnu profesiju su oduvek gledali s divljenjem i osećanjem ponosa, što su i njihovi roditelji s radošću podržali. - Prvi korak ka našem snu, da i mi postanemo ponosni i časni oficiri Vojske Srbije, bio je upis u Vojnu gimnaziju, u kojoj smo stekli potrebna predznanja i navike za Vojnu akademiju, gde smo ojačali našu želju za vojnim pozivom. Sada smo na trećoj godini Akademije, zadovoljni smo uslovima studiranja, ovde je i bolje nego što smo očekivali. Naš cilj je da se, kad završimo Akademiju, ostvarimo na svojim prvim oficirskim dužnostima u jedinicama Vojske Srbije, a to je komandir voda - pričaju braća Racković.

Ističu da po završetku Vojne akademije dobijaju oficirsku rozetu i postaju potporučnici, prvi oficirski čin koji će nositi s ponosom, kao i diplomu sa stručnim nazivom iz odgovarajuće naučne oblasti. Aleksa se opredelio za studije na smeru za oklopne jedinice, dok su Nikola i Đorđe izabrali smer artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva.

Kurir.rs/ Kristina Vasković Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track