Najnovije vesti

MINISTAR TRIVAN: Vazduh nije svuda loš, nemamo uvid u prosek
Foto: TV Prva printscreen

o kvalitetu vazduha

MINISTAR TRIVAN: Vazduh nije svuda loš, nemamo uvid u prosek

Društvo

BEOGRAD - Vazduh nije svuda loš, već se meri na mestima gde je zagađenje najgore, pa nemamo uvid u prosek, izjavio je danas ministar za životnu sredinu Goran Trivan navodeći da se poslednjih godina mnogo radilo, pre svega u ulaganje u motore autobusa GSP, prikljucivanje na daljinsko grejanje, odsumporavanje, prelazak eletrana na gas...

On je naveo da podaci govore da smo u Beogradu od 2010. do danas u istom kvalitetu vazduha.

"Evo podataka za 2018. u poređenju sa 2011. Recimo u 2011. broj dana sa prekoračenjima je bio 133, a u 2018. 59 dana", rekao je Trivan gostujući na TV Prva.

Ministar je kao glavne zagađivače naveo termoelektrane, elektro-energetske kapacitete i kaže da je tako svuda, a ne samo kod nas.

"Srbija nije izuzetak u regionu što se tiče velikih zagađivača. Naših 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u Evropskoj uniji", rekao je on. Dodao je i da "nemamo toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom" pa se zato stoga primenjuje odsumporavanje.

Prema njegovim rečima, beogradske toplane "mnogo su uznapredovale" koristeći gasne kapacitete, a ne mazut. "Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i indivudalne kotlarnice - vrtići, škole, zdravstvene ustanove koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj", tvrdi ministar.

foto: Printscreen Prva TV

On je rekao da je u 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa euro 3 motorima.

Ministar se, na pitanje voditelje, osvrnuo na izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je pitao da li je on živ, rekavši da svi koji je citiraju i zloupotrebljavaju nisu shvatili na pravi način.

"Vučić i ja se znamo 25-30 godina i znamo kakav je čiji vokabular u ovoj ili onoj situaciji, a to je retoričko pitanje i ne odnosi se ni na šta ružno. Hoću da demistifikujem temu i neću da pravimo slučaj od nečega što nije slučaj", rekao je on.

Na konstataciju voditeljke da je utisak da se nije dovoljno pojavljivao u medijima u kriznom trenutku, Trivan je rekao "loš vam je utisak" i naveo da je poslednjih dana imao čak 260 objava, ali da fizički ne može uvek da bude na svakom mestu jer je imao i druge unapred zakazane obaveze.

On je kazao da je istina negde između - da se pojavljivao ali da je mogao i malo više.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...