PRELAZ KELEBIJA OTVOREN JUTROS U 7: Migranti prevezeni u centre, otvorena granica POGLEDAJTE ŠTA SU SINOĆ RADILI (VIDEO)
Foto: Tanjug/STR

posle blokade

PRELAZ KELEBIJA OTVOREN JUTROS U 7: Migranti prevezeni u centre, otvorena granica POGLEDAJTE ŠTA SU SINOĆ RADILI (VIDEO)

Društvo -

Prelaz je bio zatvoren od juče od 16 sati kada je grupa, od oko 400 migranata došla do prelaza tražeći od mađarske policije da ih pusti na teritoriju EU

KELEBIJA - Više stotina migranata rano jutros odvezeno je sa Kelebije u prihvatne centre u Srbiji, a granični prelaz Kelebija-Tompa otvoren je u 7 sati za saobraćaj.

Prelaz je bio zatvoren od juče od 16 sati kada je grupa, od oko 400 migranata došla do prelaza tražeći od mađarske policije da ih pusti na teritoriju EU.

Zajedno sa njima, u međuprostoru je bilo i 50-oro dece, od kojih je petnaestak stajalo ispred same kapije prema mađarskoj granici i na engleskom jeziku vikalo "Otvorite vrata".

Nije bilo nikakvih incidenata, a prema saznanjima Kurira, konvoj od još deset autobusa sa migrantima krenuo je prema Ipsilon kraku, zaobilaznici oko Subotice, da bi, kako saznajemo migranti bili zbrinuti u Preševu.

foto: N.H.

Ministar Vulin je rekao na prelazu da je Srbija humano postupala u dugom periodu prema svim migrantima.

„Ne možemo ipak dozvoliti, da nas migranti svađaju sa susedima, da zloupotrebljavaju naše gostoprimstvo ili čine nezakonite stvari. Ovde se našlo oko 320 migranata iz Sirije, Pakistana i drugih zemalja, koji su se okupili ovde jer su dobili lažna obećanja da će moči da pređu granicu. Manipulacije su potekle od nekih nevladinih organizacija, koje su objavljivale slike autobusa punih migranata, kako prelaze granicu”, rekao je Vulin koji je šef radne grupe za mešovite migracione tokove.

foto: N.H.

Ministar odbrane je rekao da kampovi u Srbiji imaju dobre uslove i da nisu prihvatljive primedbe da su u njima mešovite grupe migranata, tšto je njima navodno neprihvatljivo.

„Građani Srbije nisu pitali odakle stižu migranti, a sada njima nije prihvatljivo da budu jedni sa drugima, što nije prihvatljivo kao i rizikovanjer zdravlja dece koja su u grupi. Nežemo dozvoliti da s edeca smrzavaju niti da bilo ko ucenjuje našu i susednu državu”, rekao je Vulin.

foto: N.H.

Subotičani su sinoć bili uznemireni zbog velike grupe od nekolikos totina migranata, posebno oni koji žive u pograničnom delu Kelebije.

Ministar je rekao da se rešenje traži, ali da masovna okupljanja bez dotvole ubuduće neće moći da se organizuju.

(Kurir.rs/N.H/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track