Najnovije vesti

VUČIĆ UŽIVO U DNEVNIKU: S Merkelovom u narednih mesec dana, ne isključujem ni susret sa Kurtijem! Ovo je rekao o Lajčaku
Foto: RTS Printscreen

tv gostovanje

VUČIĆ UŽIVO U DNEVNIKU: S Merkelovom u narednih mesec dana, ne isključujem ni susret sa Kurtijem! Ovo je rekao o Lajčaku

Politika

BEOGRAD - Uskoro očekujem susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u narednih mesec dana - rekao je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u jutarnjem dnevniku javnog servisa.

- Ne isključujem ni mogućnost susreta sa Aljbinom Kurtijem. Dobra je najava ukidanja taksi koje su nam nanele ogromnu štetu - kazao je Vučić i dodao da bi bilo dobro da "sednemo i razgovaramo o budućnosti Srba i Albanaca, razgovora će morati da bude i uvek je bolje da razgovaramo. I bolje je da ljudi u Srbiji kažu ružnu reč o meni i da pljunu svakog od nas ali da mi razgovaramo i da čuvamo mir". 

foto: RTS Printscreen

Vučić je na pitanje kako može da sedne sa Kurtijem posle njegovih najava o tužbi za genocid, Vučić je rekao: A s kim da sednem? Nije pitanje našeg izbora, ne možemo mi da biramo albanske predstavnike. Da sebe lažemo kao što smo to činili devedestih, to je izbor albanskog naroda, oni su ih izabrali...

- Naš je cilj da sačuvamo mir, mnogo smo dece izgubili - dodao je Vučić.

Ne isključujem mogućnost da Lajčak bude izaslanik EU

Vučić jutros nije danas mogao ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da će odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biti specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

foto: Budućnost Srbije/Instagram printscreen

"Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao", rekao je Vučić.

On je naveo da je Lajčak iskusan, veoma obrazovan i inteligentan čovek, koji ima izuzetnu saradnju sa Berlinom. Upitan da li misli da će i dalje glavnu reč u pregovorima voditi Berlin, Vučić je rekao da i dalje to misli, na osnovu informacija koje ima. 

Nekima nikako ne odgovara snažna Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija nije, u želji da sačuva svoj narod u Crnoj Gori, prelazila granicu ni dobrog ukusa, niti poštovanja suvereniteta druge države, i ukazao da postoje pojedini krugovi u Evropi i celom svetu koji nikako ne žele snažnu Srbiju.

"Postoji perfidna igra pojedinih krugova u Crnoj Gori, ali i dela međunarodne zajednice. Kada se god nešto dešava ti krugovi okrivljuju Srbiju. Ne žele snažnu Srbiju, a kada vide da Srbija jača i ide bržim korakom kažu da je neophodno da se zaustavi", rekao je Vučić gostujući u jutarnjem programu RTS.

Ukazao je da je Srbija ostvarila značajan ekonomski napredak, i da je to bio crveni alarm nekima u Evropi koji onda, kako je rekao, kažu "zaustavite Srbiju ide prebrzo, ne treba nam Srbija koja iskače i zato joj moramo podeliti packe".

"Šta god da se dogodi u regionu mi smo krivi. Zato se čuju priče da neko želi da ruši vlast u Crnoj Gori. Da podsetim iz Crne Gore se rušila vlast ovde, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH nije rušena vlast", podvukao je Vučić.

Istakao je da posao nije jednostavan, da mora da štiti svoj narod, ukaže svetskoj i domaćoj javnosti šta se dešava, a da ne prelazi granicu mešanja u stvari druge države.

"Ne pada mi napamet da odlučujem ko će biti na vlasti ili opoziciji, neka to odlučuje narod u Crnoj Gori. Ne mešamo se ni u druga pitanja", podvukao je on.

Vučić je podsetio da je Srbija želela da kupi Elektroprivredu Crne Gore i luku Bar, ali nam vrata nisu bili otvorena, a udeo u Elektromreži Crne Gore je kupila preko berze.

"Mislimo da možemo u budućnosti još bolje da sarađujemo, samo dajte garancije za ono što mislimo da je pravo svakog čoveka u Evropi, a to je pravo na opstanak, ali i ispovedanja vere i crkve u kojoj se ona ispoveda", rekao je on. Kaže da za razliku od drugih Srbija vodi računa da se ne meša u unutrašnje stvari druge države.

foto: RTS Printscreen

"Kod nas malo po malo dolazi neko da nam soli pamet. Mi vas molimo za naš narod koji je tu živeo vekovima, i oni nisu doseljenici od juče. Želimo da tu ostanu da žive na svojim ognjištima i da imaju pravo na ispovedanje svoje vere", ponovio je on.

Upitan s kim razgovara o tom pitanju Vučić je kazao da Srbija razgovara sa predstavnicima crnogorske države i podsetio da je u Jerusalimu imao teške, ali otvorene razgovore sa predsednikom Crne Gore mIlom Djukanovićem.

"Izrazili smo neslaganje po pitanju statusa SPC u Crnoj Gori. Ja sam izneo svoj stav, a on je govorio o drugim elementima. Ja sma izneo brigu za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. Postoje razlike viđenja i razlike procene kako i na koji način su se stvari odigravale u prošlosti i oko popisa. Neki krugovi u Crnoj Gori žele da se broj Srba smanji sa 28,73 odsto na ispod 15 procenata. Naša želja je da sačuvamo svoj narod u Crnoj Gori", istakao je on.

Vučić je naglasio da su zahtevi iz Beograda u svakom trenutku bili dobronamerni, ali razumni i racionalni, i da se radi o uobičajenoj brizi za sopstveni narod.

(Kurir.rs/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...