Najnovije vesti

SRBIJA OBUČAVA PRVE LOBISTE: 46 kandidata prijavilo se za dosad nepostojeće zanimanje! Evo šta će da uče i rade
Foto: Stefan Jokić

Agenciji za borbu protiv korupcije

SRBIJA OBUČAVA PRVE LOBISTE: 46 kandidata prijavilo se za dosad nepostojeće zanimanje! Evo šta će da uče i rade

Društvo

BEOGRAD - U Agenciji za borbu protiv korupcije počela je dvodnevna obuka prve grupe budućih lobista.

Na poziv za obuku javilo se 46 kandidata, a zbog velikog broja prijavljenih, prva obuka biće održana u tri termina, objavljeno je na sajtu Agencije. Prvi termin obuke je 6. i 7. februara, drugi 18. i 19. februar, a treći 25. i 26. februara.

Pravilnikom o programu obuke obuhvaćeno je osam oblasti: ustavno uređenjeSrbije, lobiranje, kodeks ponašanja ucesnika u lobiranju, oblast državne uprave i lokalne samouprave, sukoba interesa i borbe protiv korupcije, finansiranja političkih subjekata, oblast krivičnih dela i prekršaja i oblast zaštite podataka o ličnosti.

Direktor Agencije Dragan Sikimić istakao je u pozdravnom govoru da je pred učesnicima obuke velika odgovornost jer iako je lobiranje zakonom regulisana aktivnost, istraživanja pokazuju da u mnogim zemljama građani ne razlikuju lobiranje od korupcije.

"Od vašeg zalaganja i ozbiljnosti zavisiće kako će građani percipirati lobiste i da li ovako regulisana oblast lobiranja može da posluži kao primer dobre prakse drugim državama, članicama Saveta Evrope, koje lobiranje još nisu pravno uredile", kazao je Sikimić.

foto: Stefan Jokić

Kako se navodi na sajtu, zakonskim uređivanjem lobiranja u najvećoj meri se štiti javni interes, budući da se povećava javnost rada organa državne uprave, ojačava integritet i odgovornost lobiranih lica koja vrše javne funkcije i podiže poverenje građana u proces donošenja odluka, odnosno utvrđivanje pravila u vezi sa obavljanjem lobiranja.

Pomoćnica direktora Verka Atanasković rekla je da su zaposleni u Agenciji učili od istaknutih stručnjaka o međunarodnim standardima, regulisanju lobiranja kao mehanizma prevencije korupcije, kao i principima i praksi u ovom domenu.

"Lobiranje treba da bude transparentno i odgovorno i da doprinese jačanju demokratije", navela je Atanasković.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...