SRBI IZ FRANCUSKOG KARANTINA STIŽU U SRBIJU: Oni su testirani i za sada se osećaju dobro
Foto: AP

vraćaju se u nedelju

SRBI IZ FRANCUSKOG KARANTINA STIŽU U SRBIJU: Oni su testirani i za sada se osećaju dobro

Društvo -

Četvoro državljana Srbije koji su iz Vuhana evakuisani i bili su dve nedelje u karantinu u Francuskoj stižu u nedelju u Srbiju.

Njihov povratak organizovalo je Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa francuskim vlastima, a nakon dvonedeljnog karantina u Eks-An-Provansu gde su prebačeni iz Vuhana u Kini.

Ministarstvo spoljnih poslova je sve vreme u kontaktu sa našim državljanima tokom njihovog boravka u karantinu, oni su testirani, nisu imali nikakve simptome virusne infekcije i osećaju se dobro.

U preventivnoj izolaciji je drugih četvoro državljana Srbije, od 14, koliko ih je na brodu "Diamond Princess" u kojem je 5. februara proglašen dvonedeljni karantin zbog virusa korona.

Niko od njih, međutim, nema temperaturu i trenutno se dobro osećaju, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a navedeno je u saopštenju Ministarstva za spoljne poslove koja je dostavljena medijima.

Ambasada Srbije u Tokiju je u redovnom kontaktu sa našim državljanima na brodu, a prema današnjim informacijama od 218 osoba s broda sa pozitivnim testom na virus, čak 110 je Japanaca, dok su preostali iz 18 zemalja.

Kod osam pacijenata zabeleženi su teži simptomi bolesti.

Od ukupno 3.711 osoba koje su bile na brodu kad je uveden karantin pa do 13. februara u bolnice je premešteno 265 osoba. Za preostalih 3.446 osoba biće omogućeno, a ukoliko su stariji od 80 godina i negativni su virus, da izaberu da ostanu na brodu do kraja karantina ili će biti premešteni u adekvatni smeštaj koji će obezbediti japanske vlasti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja