Hrana u Srbiji skuplja za 30 odsto!

Štedećemo i za brašno

Hrana u Srbiji skuplja za 30 odsto!

Društvo -
U avgustu nas očekuje najveći rast cena osnovnih životnih namirnica od početka godine. Razlog - drastičan skok kursa i poskupljenje sirovina

BEOGRAD - Nov udar!Da nam se loše piše, potvrdili su trgovci koji najavom novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica zadaju završni udarac našim ionako već praznim novčanicima.Zaposleni u nekoliko trgovinskih lanaca kažu da je glavni razlog nove korekcije cena poskupljenje sirovina i nestabilan kurs.Tako će slatkiši poskupeti od pet do 25 odsto, alkoholna pića za 12 odsto, suhomesnati proizvodi od pet do 10 odsto, pasulj i do 20 odsto, mesne i riblje konzerve od sedam do 19 odsto, a brašno čak 30 odsto! Osim toga, najavljeno je poskupljenje smrznutog voća i povrća od pet do sedam odsto i kućne hemije i kozmetike od pet do 12 odsto.Kako je za Kurir naglasio zaštitnik potrošača Goran Papović, i dosadašnje cene su bile nerealne, a predstojeća situacija će podsećati na period iz devedesetih.- Obmanjuju nas oni koji drže trgovački i proizvođački monopol, jer su zapravo to jedni te isti ljudi koji nam kreiraju živote. Gorko zvuče te licemerne najave, a sve to podseća na devedesete, kada su ljudi, isto kao i sada, preživljavali. Uskoro će sve trgovine biti prazne - objasnio je Papović i dodao da je neophodno da se oformi komisija za praćenje cena i životnog standarda.

Na hranu ode 80.000 dinaraMinistarstvo trgovine saopštilo je da je prosečna potrošačka korpa u maju iznosila skoro 58.000 dinara i vredela je 1,43 prosečne zarade od 40.442. Goran Papović je istakao da su te procene nerealne i da je po njihovoj računici za porodičnu korpu neophodno odvojiti 80.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track