NISMO NAUČILI NA SOPSTVENIM GREŠKAMA: Opet preti epidemija malih boginja, zaušaka i rubeola ALARMANTNO
Foto: Shutterstock

Strašno

NISMO NAUČILI NA SOPSTVENIM GREŠKAMA: Opet preti epidemija malih boginja, zaušaka i rubeola ALARMANTNO

Društvo -

Opasno Vakcinacija MMR u pojedinim opštinama zabrinjavajuće niska - jedva preko 50 odsto, pa stanovništvu opet prete zaražne bolesti koje su od 2017. uzele 15 života

Srbiji ponovo preti epidemija malih boginja, ali i rubeola i zaušaka, jer je obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom, koja štiti od tih bolesti, u pojedinim srpskim opštinama zabrinjavajuće nizak. Tako je u Jagodini vakcinacija 55,3 odsto, na Ubu 55,9 odsto, a u Beočinu i Zrenjaninu jedva da je prešla 70 odsto. Infektolozi ističu da je stanje alarmantno jer je neophodno da taj procenat bude blizu 95 odsto, budući da samo to čuva kolektivni imunitet i sprečava izbijanje epidemija. A ona koja je počela krajem 2017. odnela je 15 života.

foto: Kurir

Ni u Beogradu nije sjajno, sudeći prema rečima dr Predraga Kona, koji je upozorio da su „rezultati sprovedene imunizacije na teritoriji Beograda u 2019. takvi da bismo za narednih nekoliko godina mogli da očekujemo epidemiju zaušaka, malih boginja i rubeola ukoliko se obuhvat MMR ne vrati na nivo iz 2018“.

Daleko ispod 95 odsto

- Ozbiljno se povećava rizik od pojave difterije jer su godinama unazad sve revakcinacije protiv difterije znatno ispod 90 odsto. Zakon se mora promeniti ili se mora javno reći, što je naravno neprihvatljivo, da nismo u stanju da sprovodimo obaveznu imunizaciju. Da li iko može da zamisli karantin u Srbiji... Čisto sumnjam... - napisao je dr Kon na Fejsbuku, a potom nije odgovarao na pozive kako bi pojasnio svoje reči i koliki je obuhvat vakcinacijom u prestonici.

Poslednji podaci Instituta „Batut“, koji su za 2018, govore da je na nivou cele Srbije obuhvat vakcinacijom MMR 93,4 odsto. Primera radi, 2017. bila je 85,2 odsto. Ipak, prema njihovim podacima, postoje mesta u Srbiji koji su daleko ispod 95 odsto i predstavljaju potencijalna žarišta odakle bi mogle da buknu epidemije malih boginja, zaušaka i rubeola.

- Opštine sa najnižim obuhvatom u centralnoj Srbiji su Jagodina 55,3 i Ub 55,9 odsto, u Vojvodini su to Beočin 71,5 i Zrenjanin 72 odsto. I dalje se beleži znatan broj opština sa obuhvatom ispod 90 odsto, odnosno ispod 80 odsto. Revakcinacija protiv morbila, rubeola i zaušaka pre polaska u prvi razred osnovne škole tokom 2018. sprovedena je sa obuhvatom od 91,6 odsto na nivou Srbije - navode u „Batutu“ za Kurir i dodaju da je najniža u Jablaničkom okrugu - 84,4, Kolubarskom 84,7 i Južnobačkom 84,6 odsto.

foto: Dado Đilas

I revakcinacija problem

- Najniži obuhvat revakcinacijom MMR imaju opštine Doljevac sa 43,5 odsto i Sečanj sa 40,6 - kažu u Batutu i dodaju da je „jedna od strategija u planu aktivnosti za eliminaciju morbila pravovremenost vakcinacije MMR vakcinom od 95 odsto, uz obuhvat sa dve doze od najmanje 95 odsto“.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, kaže za Kurir da su pojedini gradovi u Srbiji potencijalna žarišta i da postoji opasnost da se epidemije povampire i ponovo zavladaju Srbijom:

- Nije toliko strašno kada je vakcinisano iznad 90 odsto dece. Međutim, vrlo je alarmantno kada je obuhvat daleko ispod tog procenta jer se upravo u tim mestima ugrožava čitavo stanovništvo naše države od pojave malih boginja, zaušaka i rubeola. Osim toga, ljudi koji ne vakcinišu svoju decu ugrožavaju pacijente s oslabljenim imunitetom, koji ne bi smeli da prime vakcinu, ili decu obolelu od raka, koja, takođe, ne bi smela da se vakcinišu.

Najveća epidemija MORBILA U SRBIJI OD BEBA DO STARACA

Od početka oktobra 2017, prema podacima „Batuta“, zaključno sa 23. avgustom 2019, u Srbiji, uključujući i teritoriju Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 5.798 slučajeva malih boginja, od kojih je 2.946 laboratorijski potvrđeno u Institutu „Torlak“. Ukupan broj registrovanih smrtnih ishoda zbog komplikacija uzrokovanih malim boginjama bio je 15. Krajem decembra 2017. prijavljen je prvi smrtni slučaj u Srbiji posle 20 godina. Do kraja aprila 2018. prijavljeno je još 14. Najmlađa obolela osoba bila je stara 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih bio je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba, njih 94 odsto, bila je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto bilo hospitalizovano. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 587 obolelih osoba.

(Kurir.rs / Radmila Briza / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja