Propala ucena sajberkriminalaca koji su tražili 400.00 evra, sistem podižemo, a u sve uključena i BIA
Foto: Nemanja Nikolić

Napad na IT sistem Novog Sada

Propala ucena sajberkriminalaca koji su tražili 400.00 evra, sistem podižemo, a u sve uključena i BIA

Društvo -

Serveri gradskih uprava u Novom Sadu, ali i nekoliko drugih javnih službi u JKP "Informatika", hakovani su tokom vikenda, a hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je reč o najvećem hakerskom napadu u Srbiji otkad su uvedene savremene informacione tehnologije.

Vučević je rekao za RTS da se nikada u Srbiji nije desio napad takvog intenziteta.

- Praktično je 1. marta u večernjim satima blokiran ceo informacioni sistem Novog Sada. Novi sad je mnogo radio na tom polju i mi smo ceo grad umrežili. Napadom na naš sistem oni su praktično blokirali ceo grad. Lični podaci građana apsolutno nisu ugroženi, jer se nalaze na drugoj softverskoj platformi. Napad je izvršen na jedan sistem gde su podaci javnih službi, grada Novog Sada, naših svih organa, a svi lični podaci građana se nalaze na drugoj platformi koja nije obuhvaćena napadom. To vam sada odgovorno apsolutno tačno tvrdim, tako da građani nemaju razloga za brigu - naglasio je Vučević.

Napominje da je program bio pod zaštitom poznatog antivirus softvera koji je kupljen i licenciran.

"Radi se o sajber napadu ne grupe đaka ili studenata, radi se o međunarodnom terorizmu. I velika naftna kompanija iz Hrvatske je bila napadnuta pre dve nedelje. Više gradova u Nemačkoj je trenutno napadnuto pod istim talasom sajberterorizma. Oni su od nas tražili da otkupimo naše podatke u kripto valuti u iznosu od 50 bitkoina, pa posle je to palo na 20 bitkoina. Da prevedem, 50 bitkoina na tržištu je negde oko 400.000 evra. Nismo, naravno, ništa platili. Sistem se polako podiže. Imamo veliku podršku BIA, policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Danas nam dolaze iz Vladine kancelarije za IT sektor. I premijerka je dala nalog da se i oni uključe. Oni su upali u naš sistem, pretpostavka je putem mejla, ubacili neke svoje algoritme i praktično zaključali sve podatke, uzeli našu bazu i onda se javili kao klasični ucenjivači - kazao je Vučević i dodao da od juče rade građevinske dozvole, a da će danas krenuti objedinjena naplata, posle nas čeka predškolska ustanova, a vraćene su u rad i nadzorne kamere.

Kako ističe, gradka uprava nema nameru da plaća nikakav otkup

- Nije realno da plaćamo, i Novi Sad niko ne može da ucenjuje. Radi se o ozbiljnom internacionalnom sajberterorizmu. Nije ovo da je neko učinio sistem dostupnim i lako ranjivim. Radi se o kriminalcima koji su veoma fokusirani i stručni za tu oblast koji očigledno žele da zarade enormne iznose novca baveći se sajberterorizmom. Ovo je opomena za sve u Srbiji, ne samo za Novi Sad - ističe Vučević.

On ukazuje da to što "smo gledali u filmovima, dešava se i kod nas".

- Kako budemo napredovali u IT i digitalizaciji moramo biti svesni da moramo posebno voditi računa o daljoj zaštiti, posebno o zaštiti ličnih podataka građana. Moram da se zahvalim IT stručnjacima iz raznih kompanija koji su došli da nam pomognu - naveo je Vučević.

Vučević je najavio i otvaranje fabrike čokolade u Novom Sadu.

"Sutra polažemo kamen temeljac za fabriku čokolade 'Beri Kalebo'. Svetski najveći proizvođač kakaoa dolazi u Novi Sad. Velika investicija ne samo za Novi Sad, nego i za Srbiju. U fiskalnoj godini 2017/2018. imali su promet od 6,9 milijardi švajcarskih franaka. Prva njihova investicija u jugoistočnoj Evropi. U saradnji sa Univerzitetom uNovom Sadu imaće akademiju. Jedna ekonomski zdrava priča za Novi Sad i Srbiju", zaključio je Vučević.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja