Najnovije vesti

PRIŠTINA VIŠE NEMA VEĆINU U UN: Evo koliko zemalja ne priznaje lažnu državu Kosovo VELIKA POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE
Foto: AP 2 Feb 2016

ispunjen cilj

PRIŠTINA VIŠE NEMA VEĆINU U UN: Evo koliko zemalja ne priznaje lažnu državu Kosovo VELIKA POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE

Politika

Republika Sijera Leone postala je 18. zemlja koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

Ona je tako donela ključnu prevagu za Srbiju u borbi pred Ujedinjenim nacijama, gde glas svake od 193 zemlje članice - bila ona najmanja ili najmoćnija - ima isti značaj kada se odlučuje u važnim telima kao što je Unesko.

U ovom momentu, kosovsku nezavisnost ne priznaje 96 zemalja, 92 priznaju, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno priznaju, ali više ne glasaju za Kosovo u UN, čime Priština više nema većinu. Inače, Sijera Leone jedna je od prvih koji su 2008. priznale nezavisnost Kosova.

To znači da je ispunjen cilj koji je Srbija odredila i koji je u nekoliko navrata pominjao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, da broj država koje su priznale Kosovo padne ispod 97.

- Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN - rekao je Dačić.

Srbija je ovim zabeležila važnu pobedu u dugogodišnoj diplomatskoj borbi između Beograda i Prištine. Nakon što je od 2008. u toj borbi u prednosti bilo Kosovo, naša zemlja je prethodnih nekoliko godina u više navrata uspevala da se izbori za prevagu, poput one o neulaženju Kosova u Interpol i Unesko.

U prethodnih nekoliko meseci priznanje Kosova povukla je i mikronežanska Republika Nauru, a bilo je i onih za koje se mislio da su prešli u "prištinski tabor".

Pored Srbije koja se bori za otpriznavanja i takozvano Kosovo ulaže napore da u diplomatskim krugovima dobije što više priznanja država članica UN.

Tako je kosovski predsednik Hašim Tači pre petnaestak dana na Tviteru objavio da je obavešten od ambasadorka Vljora Čitaku obavestila da je Jamajka priznala Kosovo kao suvereno i nezavisno.

Ubrzo se ispostavilo da je to netačna informacija, što je izazvalo skandal u Prištini, zbog kojeg se dovela u pitanje i pozicija kosovske predstavnice u Sjedinjenim Američkim Državama Vljore Čitaku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo je ubrzo zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala takozvano Kosovo.

Zemlje koje su povukle priznanje

1. Gana

2. Togo

3. Unija Komora

4. Dominika

5. Surinam

6. Liberija

7. Sao Tome i Principe

8. Gvineja Bisao

9. Burundi

10. Papua Nova Gvineja

11. Lesoto

12. Grenada

13. Madagaskar

14. Solomonska Ostrva

15. Palau

16. Centralnoafrička Republika

17. Republika Nauru

18. Sijera Leone

Diplomatski rat Beograda i Prištine će se nastaviti, što je potvrdio i predsednik Srbije najavom da u narednih nekoliko dana možemo da očekujemo nova povlačenja priznanja Kosova.

(Kurir.rs/Blic, I. Ž./ FOTO: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...