PRVI ZARAŽENI KORONOM U SRBIJI STABILNO: Prati se stanje obolelog, dostupni mu svi raspoloživi lekovi
Foto: KCV, Printscreen

na stalnom monitoringu u Kc Vojvodine

PRVI ZARAŽENI KORONOM U SRBIJI STABILNO: Prati se stanje obolelog, dostupni mu svi raspoloživi lekovi

Društvo -

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da je stanje pacijenta kod koga je potvrđeno da ima koronavirus stabilno i da je na stalnom monitoringu u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Gojković je rekao da su pacijentu dostupni svi lekovi koji su na raspolaganju u Srbiji i svetu, a da su domaći stručnjaci u stalnom kontaktu s kolegama iz drugih zemalja koji su imali iskustvo s koronavirusom.

"Vrlo je važno da se kontakti ne kriju i da krug bude zatvoren. To ne znači da je zaražen neko s kim je oboleli bio u kontaktu pre mesec dana ili ga je sreo na ulici", dodao je Gojković.

Pokrajinski sekretar navodi i da je Srbija, kada se infekcija pojavila krajem decembra i početkom januara, uspela da zadrži deo maski i da snabde zdravstvene centre.

"Cela Evropa vapi za zaštitnom opremom. Mi smo zamolili dve naše fabrike koje proizvode maske da trenutno ne prodaju maske dalje, već da ih zadrže za naše tržište. U ovom trenutku popunjavamo naše kapacitete, želimo da opskrbimo i apoteke, ali moramo da znamo da maske ne štite potpuno, već prvenstveno imaju ulogu da, ako imate respiratorne probleme, zaštitite druge", istakao je Gojković.

On je ukazao da je država odlučila da bude maksimalno transparentna prema građanima, da se sluša zdravstvena struka i da budu obezbeđeni uslovi da zdrastveni radnici obavljaju svoj posao na najbolji mogući način.

U kućnoj izolaciji sedmoro medicinara

Zbog kontakta sa pacijentom iz Bačke Topole kod koga je potvrđen korona virus u kućnoj izolaciji nalazi se sedam medicinara, pišu Novosti. U kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta. Oni neće dolaziti na posao 14 dana i moraće da reaguju na svaku promenu zdravstvenog stanja. S obzirom na to da je pacijent kod njih bio u sredu već bi neki simptomi, ukoliko su zarazeni, trebalo da se pojave, ali simptome korone za sada nemaju i svi se dobro osećaju, navodi list.

(Kurir.rs/RTS/ FOTO: KCV, Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja