NOVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U SRBIJI: Registrovano ukupno 5 slučajeva, testirano 117 ljudi
Foto: Profimedia

borba protiv virusa

NOVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U SRBIJI: Registrovano ukupno 5 slučajeva, testirano 117 ljudi

Društvo -

U Republici Srbiji je do 18 časova 10. marta 2020. godine registrovano ukupno 5 potvrđenih slučajeva COVID 19, objavljeno je na sajtu Covid.rs.

Na sajtu se dodaje da je danas do 18 časova u laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 117 osoba.

Od poslednjeg izveštaja jutros u 8 časova, pa do 18 časova, testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus.

foto: Printscreen covid19.rs

Na sajtu se mogu pronaći preporuke u slučaju da posumnjate u prisustvo virusa, a jedna od važnijih je da NE IDETE U DOM ZDRAVLJA već da pozovete broj telefona 064 8945 235. To je zato što domovi zdravlja prate jedan od osnovnih preventivnih saveta – izbegavajte da provodite vreme u grupama.

Tu će vas, na osnovu toga odgovora koje budete dali, posavetovati šta će dalje sledi. Jedna od mogućnosti jeste i da će lekari posebne Hitne pomoći doći da urade potrebne analize i da hospitalizuju pacijenta, a kako to izgleda, imali smo prilike da vidimo nedavno, kada su bolničari u posebnoj zaštitnoj opremi transportovali potencijalnog pacijenta od Vračara do Infektivne klinike.

Ovo su saveti koje treba pratiti u vezi sa koronavirusom:

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja