OTAC STOJADIN ZAHVALIO LEKARIMA NA BORBI PROTIV VIRUSA, A GRAĐANIMA PORUČIO: Pridržavajte se mera Vlade Srbije!
Foto: Dado Đilas

poruka iz patrijaršijske kancelarije

OTAC STOJADIN ZAHVALIO LEKARIMA NA BORBI PROTIV VIRUSA, A GRAĐANIMA PORUČIO: Pridržavajte se mera Vlade Srbije!

Društvo -

Direktor Patrijaršijske upravne kancelarije Stojadin Pavlović rekao je da Sinod Srpske pravoslavne crkve komunicira s narodom povodom situacije sa korona virusom, kao i da je crkva uputila poruke povodom te situacije.

"Prva poruka je zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju i službama koje brinu o bolesnicima, druga je ;da se ne zaboravi duhovna strana, da se komunicira sa sveštenicima na sve moguće načine, i treća ;je apel svim građanima da se pridržavaju svih mera koje je propisala Vlada Srbije", rekao je Pavlović za Radio televiziju Srbije (RTS).

Stojadin Pavlović je naveo da je prvi talas velikog broja pričesnika završen i da je sada mnogo manje ljudi koji će se pričešćivati i dolaziti na liturgije, preneto je na sajtu ove medijske kuće.

Кaže i da su najposećenije liturgije nedeljom, ali da 80 odsto hramova u Srbiji nema više vernika od 50, a katedralni hramovi po gradovima imaju po dvoje vrata koja omogućavaju bolju ventilaciju. Ističe i da svaka eparhija brine o merama higijene koje će biti pojačane na viši nivo.

Pavlović je rekao da bi vernici trebalo da se obuzdaju ako su se jednom pričestili tokom posta. Pozvao ih je da se strpe i da je moguće da, ako zatraže budu pričešćeni u svojim domovima.

Dodaje da nikakav greh neće biti ako neko pričešće izostane i da će se crkva sigurno prilagođavati propisima države. Кada je reč o terminima venčanja i krštenja, Pavlović je rekao da će se većina ceremonija obaviti uz najmanji broj prisutnih i bez pompe u restoranima. Ima i onih koji najavljuju pomeranje termina.

Sveštenici se na opelima zadržavaju samo pola sata. Takođe, prilikom posete domovima pred Vaskrs poštuje se dogovor i uvažiće se želje vernika. Svakako je preporuka sveštenstvu da se što manje kreće.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track