SAJAM SPREMAN ZA PACIJENTE: Evo šta Predrag Kon kaže o zatvaranju gradova
Foto: Kurir

NAŠ ZDRAVSTVENI SISTEM ZA SADA IMA DOVOLJNO KAPACITETA

SAJAM SPREMAN ZA PACIJENTE: Evo šta Predrag Kon kaže o zatvaranju gradova

Društvo -

Beogradski sajam je već spreman za prijem pacijenata i pitanje je trenutka kada će biti određeno da počne prihvat, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da još nema ni odluke o evetualnom zatvaranju gradova pošto će se o tome raspravljati danas na Kriznom štabu.

"Da li je (Sajam) do kraja adaptiran, čućemo danas pošto je u 16.30 sastanak Kriznog štaba", rekao je Kon na pitanje novinara.

Kaže da eventualna odluka o zatvaranju gradova ne zavisi samo od toka epidemije već i mnogih drugih stvari i koliko bi zbog toga društvo trpelo.

Kako je rekao, stav struke je jasan, a to je da je najbolje da se niko ne kreće, ali to nije realno.

"Ta odluka će zavisiti u okviru procene šta je dobit, a šta šteta, uvek zavisi od zajedničke odluke", naveo je Kon.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla po pitanu Sajma da tu još uvek nije predviđen smeštaj osoba koje budu pozitivne na korona virus.

"Još uvek naš zdravstveni sistem ima kapacitete, gde bi bili smešteni oboleli. Pripremaju se takvi objekti ne samo u Beogradu već i šire, ali još nema potrebe za takvom vrstom smeštaja", rekla je Kisić.

Ona je, na pitanje da li će hala Čair u Nišu na isti način funkcionisati i kakav je tretman sa zdravstvenim radnicima ako se zaraze, rekla da će se takvi smeštaji u Srbiji, gde bi bio prisutan veći broj ljudi, organizovati na istom principu kao u Beogradu.

Kaže da kad se desi da neki zdravstveni radnik dođe u kontakt sa korona virusom ili se zarazi da je ista procedura kao i za sve druge građane.

Ona je napomenula da se kada je u pitanju rad zdravstvenih radnika primenjuje veći stepen predostrožnosti.

"Trudimo se da ova infekcija ne uđe u zdravstveni sistem, zato što se pokazalo u drugim zemljama, kao u Italiji, da to može da ima veoma loše posedice", navela je Kisić Tepavčević.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track