EPIDEMIJA U SRBIJI POD KONTROLOM! Kon: Naredne dve nedelje sigurno porast zaraženih, a evo šta se očekuje posle
Foto: Printscreen / Tanjug

JASNO SE VIDI EFIKASNOST UVEDENIH MERA

EPIDEMIJA U SRBIJI POD KONTROLOM! Kon: Naredne dve nedelje sigurno porast zaraženih, a evo šta se očekuje posle

Društvo -

Dosadašnji tok kretanja govori da itekako imamo epidemiju pod kontrolom, ocenili su danas epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić-Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević rekla je da je urađen dobar posao, ali i upozorila da je, na osnovu svih istraživanja krivulja drugih zemalja, u naredne dve nedelje za očekivanje da poraste broj obolelih.

"Iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja govori da i tekako imamo epidemiju pod kontrolom", ukazala je ona.

Ona je upozorila da se situacija menja iz sata u sat, i da vrlo lako može da se otme kontroli.

Poručila je građanima da je neophodna gvozdena volja da preuzmeno punu odgovornost da i da budemo primer da ne mora da dođe do takvih skokova kako stručna literatura pokazuje.

"Itekako vidimo da su efekti svih mera koje smo preduzeli dali efekte. Ovo jesu ohrabrujući pdoaci, mada se situacija menja iz sata u sat", naglasila je ona.

Ključ u našem ponašanju i aktivnostima, rekla je i dodala da je pravo vreme da pokažemo odlučnost i odgovornost prema celoj našoj populaciji.

foto: Printscreen / Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da imamo trenutno situaciju koja je zadovoljavajuća u nezadovoljavajućem stanju.

"Ulazimu četvrtu nedelju, 22 dan, i ako se poredimo sa situacijom u Italiji u tom periodu, imamo oko 10 puta manji intenzitet aktivnosti virusa, i prenošenja. Dobili smo više od nedelju dana ako se poredimo sa Italijom", ukazao je on.

Kon je rekao da još imamo niži intenzitet aktivnosti, trostruko niži nego što je bio maksimum u Italiji, koji nismo dostigli.

"Sveukupno se nalazimo i situaciji kada su pred nama dve nedelje koje očekujemo kao najteže do sada, a za treću koja ide, do sada možemo očekivati dalji porast i ne možemo ništa tačno znati. Naredne dve nedelje sigurno će doći do porasta. Bilo bi prijatno iznenađenje i malo verovatno da se to ne desi“, objasnio je on.

Kon je kazao da ulazimo u period kada je potrebna gvozdena disciplina.

Naveo je da se bar u Beogradu vidi po uzrastu i starosti obolelih da su preduzete mere pokazale efiktivnost u uzrastu preko 65 godina.

Sa trećom nedeljom u svim uzrastima osim jednog, uzrast od 50 do 55 godina, dolazi do smanjenja oboljenja.

"Jasno se vidi efektivnost mera. Sada kada se očekuje po prirodnom toku najveći intenzitet virusa očekujemo da vidimo najviše efikasnost mera koje se sprovode", naglasio je Kon.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track