250.000 SRBA STRAHUJE OD OTKAZIVANJA UPLAĆENIH PUTOVANJA: Аgencije će ponuditi vaučere u narednih godinu dana
Foto: Shutterstock

Kurir istražuje: ŠTA ĆE BITI S LETNJOM TURISTIČKOM SEZONOM

250.000 SRBA STRAHUJE OD OTKAZIVANJA UPLAĆENIH PUTOVANJA: Аgencije će ponuditi vaučere u narednih godinu dana

Društvo -

Rešenje… Ukoliko se epidemija koronavirusa razvuče, a granice evropskih zemalja ostanu zatvorene, turističke agencije će najverovatnije putnicima ponuditi vaučere, ali novac vratiti neće.

Građani Srbije već su uplatili oko 250.000 aranžmana za letovanje u inostranstvu, a ukoliko se desi najgori scenario i epidemija koronavirusa se razvuče, a granice evropskih zemalja ostanu zatvorene, turističke agencije će najverovatnije i ovim putnicima, kako saznajemo, ponuditi vaučere u vrednosti uplaćenog putovanja, koje će moći da iskoriste u narednih godinu dana.

Ovo za Kurir kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA, koji objašnjava da se situacija s koronavirusom pomno prati i da će to udruženje do 5. maja izaći s rešenjem za letnju sezonu.

- Najviše letnjih aranžmana uplaćeno je za Grčku, Tursku, Egipat, Italiju i Španiju. Pomno pratimo šta se dešava i ukoliko ovi aranžmani ne budu mogli da se realizuju, putnicima će najverovatnije biti ponuđeni vaučeri u vrednosti uplaćenog putovanja, koje će moći da iskoriste u narednih godinu dana - kaže Seničić.

Stvar dogovora

Vaučeri će, prema njegovim rečima, biti u vrednosti punog iznosa putovanja, a putnici će, u dogovoru s turističkom agencijom, moći da biraju bilo koji aranžman koji je u ponudi agencije u tom iznosu.

- Putnici će moći da biraju da li će u nekom kasnijem terminu putovati na istu destinaciju ili će izabrati neku drugu u vrednosti vaučera - kaže Seničić i dodaje da je zbog vanredne situacije u zemlji, ali i otežanih uslova putovanja u čitavom svetu izazvanih pandemijom koronavirusa, već otkazano oko 100.000 aranžmana za putovanje u inostranstvo do 15. maja, a oko 65 do 70 odsto putnika je već prihvatilo vaučere.

- Novac je nemoguće vratiti putnicima jer su već plaćeni i prevoz i smeštaj, a turističke agencije su zbog vanredne situacije u velikom problemu s likvidnošću. Slični načini kompenzacije ponuđeni su putnicima svuda u svetu. Hoteli i agencije u inostranstvu takođe ne rade i s mnogima je potpuno nemoguće uspostaviti kontakt - kaže Seničić i dodaje da je preporuka putnicima, što se tiče letnje sezone, da sačekaju i da se aranžmani još ne otkazuju.

U kontaktu sa agencijom

- Očekuje se da će sam početak sezone biti nešto lošiji, te da ćemo imati nešto malo skraćenu sezonu, ali da će se do jula situacija normalizovati - kaže Seničić.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za Kurir da je u ovom trenutku nemoguće predvideti da li će na leto biti moguće realizovati putovanja u inostranstvo, pa putnicima savetuje da budu u kontaktu sa agencijom.

- Oni koji su uplatili aranžmane za leto trebalo bi sa agencijom da provere uslove otkazivanja i da prate situaciju i šta se dešava u svetu - kaže Papović.

Rasim Ljajić

ZA RANO OTKAZIVANJE POVRAĆAJ NOVCA

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže za Kurir da je sektor turizma usled situacije s koronavirusom devastiran i da su mnoge agencije pred bankrotom, te da će država pomoći koliko može.

- Međutim, kada su u pitanju letnji aranžmani, zakonski propisi nalažu da turističke agencije putnicima, ukoliko otkažu 45 dana pre putovanja, vrate novac. U ovom trenutku, zbog epidemije, ne možemo reći šta će biti s letnjom sezonom, već ćemo u narednom periodu pratiti situaciju - kaže Ljajić.

Kurir.rs/Ružica Kantar/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track