PROSLAVITE PRAZNIK VRBICU UZ KURIR: Sutra poklon IKONA VASKRSENJE LAZAREVO SA ZLATOTISKOM
Foto: AMG

PROSLAVITE PRAZNIK VRBICU UZ KURIR: Sutra poklon IKONA VASKRSENJE LAZAREVO SA ZLATOTISKOM

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 11. aprila slave jedan od najlepših praznika - Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica. Lazareva subota je praznik u narodu poznat i kao Vrbica.

Ova svetkovina se obeležava u poslednju, šestu nedelju Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na svečani ulazak Hristov u Jerusalim.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko".

Smatra se da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara iz groba, koji je već četiri dana bio mrtav. Na ovaj dan, običaj je da se oko struka nose grančice vrbe, a deca nose i zvončiće oko vrata, što simbolično predstavlja pozdrav Hristu, koji je ulazio u Jerusalim. To je praznični dan u koji se ne rade teži poslovi. Ovoga dana deca su išla sa učiteljem i sveštenikom da naberu vrbove grančice, koje su donošene u crkvu gde su, sutradan, na Cveti, osveštavane i razdavane prisutnima koji su ih nosili kući i kao svetinju držali za ikonom.

Čitajte Kurir, jer uvek dobijate više!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track