ISPRAVKA: Ne, nije tačno da polovina teže obolelih od korone oseća zujanje u telu
Foto: Shutterstock

ISPRAVKA: Ne, nije tačno da polovina teže obolelih od korone oseća zujanje u telu

Društvo -

Iako je naš portal preneo vest sa Tanjugovog servisa, koja je bila miks prevoda dva članka sa inostranih medija, u ovoj vesti je netačno navedeno da polovina teže obolelih od korone oseća neku vrstu zujanja u telu.

"Skoro polovina teže obolelih od virusa korona ukazuje da ima nove simptome bolesti i da oseća nešto poput zujanja u telu", glasio je navodni prevod sa Njujork Posta koji se našao u ovom izveštaju.

Navodilo se dalje da "oboleli iskustva sa tim novim, za njih nepoznatim simptom, sve više dele na društvenim mrežama i opsiju ga i kao zujanje, šištanje ili nešto tome slično - tako da je "fizzing" postao još jedan od stimptoma poruzrokvanih virusom korona".

Dalje se navodilo:

"Lekari za taj dnevni list osnovan 1801. godine navode da je reč o posebnim senzacijama - osećaju koji pacijenti imaju dok se njihova tela bore sa virsom.

Jedna pacijentkinja je taj novi simptom opisala na Tviteru kao da joj nešto struji po koži, dok je druga rekla da je njen partner imao osećaj da mu koža gori pa su morali da ga mažu losionom za posle sunčanja. Koristili smo i kremu protiv opekotina, dodala je ona" - pisalo je u originalnom izveštaju koji je preneo i Kurir.

Ovaj tekst preneli su brojni regionalni portali, među njima i naš koji su kao izvor naveli Tanjug. Raskrinkavanje.me navodi da se tekst ne može naći na portalu Tanjuga i dodaje da se mediji u tekstu pozivaju na članak sa američkog portala Njujork post, ali da ipak nisu njihove teze pravilno i verodostojno preneli. Dodaje se i da je vest dezinformacija jer su u ovom američkom mediju 10. aprila izašla dva teksta o simptomima koronavirusa. U jednom se prenose zaključci jedne studije koji pokazuju da su u skoro polovini ozbiljnih slučajeva COVID-19 obuhvaćenih studijom zabilježeni neurološki simptomi poput vrtoglavice, glavobolje i oslabljene svesti. U drugom tekstu Njujork post piše o novom simptomu, “zujanju”, koje su prijavili neki pacijenti na Tvitetu. Lekari kažu da simptom nije naročito uobičajen, ali može biti deo autoimune reakcije koja deluje na pacijentov nervni sistem.

Mediji koji su preneli ove tekstove iz američkog medija spojili su dva teksta u jedan, i tako ponudili čitaocima dezinformaciju – da polovina teže obolelih oseća zujanje.

Portal Kurir.rs preneo je informaciju sa agencijskog servisa Tanjuga i ovim putem ukazuje čitaocima da je došlo do pogrešnih zaključaka u navedenom izveštaju.

Tanjug vest
foto: Tanjug Printscreen

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track