REČ IMA MAJOR HAKIMOV! Nalazi se na KBC Karaburma i evo šta kaže o našim lekarima!
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tri nivoa pomoći

REČ IMA MAJOR HAKIMOV! Nalazi se na KBC Karaburma i evo šta kaže o našim lekarima!

Društvo -

Mere Vlade Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa su veoma pametne, a privremene bolnice neophodne, da bi se dobila ova bitka, kaže major Valerij Hakimov, član ekipe ruskih vojnih stručnjaka koji pomažu Srbiji.

Major Hakimov, po struci lekar epidemiolog, u izjavi ističe da mu njegovo iskustvo značajno pomaže, ali da je veoma teško davati bilo kakve prognoze jer ishod zavisi od više faktora. "Mere koje je preuzela Vlada Srbije su potrebne u ovakvoj situaciji. Mi moramo da srušimo ovaj put kojim infekcija prelazi od jednog do drugog čoveka. Mere koje su uvedene su veoma bitne i mislim veoma pametne", rekao je Hakimov.

Kako ističe, njegov pozitivan utisak je što vidi da srpski lekari i stručnjaci dobro koriste svetska iskustva, ali sa druge strane vidi se da nemaju svoja iskustva sa epidemijema i pandemijama. "Zato smo i došli ovde, da pomognemo".

Na pitanje kakav je njegov stav o privremenima bolnicama major Hakimov odgovara da su one neophodne: "Privremene bolnice su neophodna mera u toku epidemije virusa korona zbog toga što pacijenti moraju da dobijaju tretman, u bilo kojem stanju da se nalaze. To je veoma bitno".

foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tri nivoa pomoći

Kada su u pitanju direktni načini na koje pomaže njegova jedinica, koja je trenutno na zadatku u KBC "Karaburma", Hakimov ističe tri nivoa pomoći. "Ruski vojni stručnjaci izvršavaju nekoliko zadataka, prvo pomoć u pitanjima organizacije dezinfekcije, zatim u tretiranju pacijenata i metodskim preporukama u organizaciji takozvanih crvenih, zaraženih i zelenih, čistih, bolnica. Nadam se da će ovo iskustvo odavde biti dobro iskorišćeno i u drugim bolnicama. Juče smo bili u Kruševcu, danas tamo radimo dezinfekciju za privremenu bolnicu".

Hakimov je dodao da je veoma zadovoljan uslovima za rad u KBC "Karaburma", da bolnica ima najsavremeniju opremu, a da su lekari i medicinske sestre sjajni. "Ova medicinska ustanova je dobro opremljena, a lekari i sestre su sjajni", poručio je ruski major.

(Kurir/tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track