Najnovije vesti

OVOG LETA NEĆE MOĆI SVI NA MORE U GRČKU: Neki hoteli će biti zatvoreni cele sezone, evo šta kažu za SRBE
Foto: Profimedia

uveden 24-časovni karantin

OVOG LETA NEĆE MOĆI SVI NA MORE U GRČKU: Neki hoteli će biti zatvoreni cele sezone, evo šta kažu za SRBE

Društvo

Novinarka Ivana Simić Apostolu iz Atine kaže da Grcima izolacija teško pada zbog lepog vremena, a kako je uveden 24-časovni karantin, napolje se može izaći samo sa posebnim dozvolama.

Ona objašnjava da dozvole imaju svi, a pre svakog izlaska napolje moraju ispuniti papir na kom pišu lični podaci, razlog zbog kog se izlazi i vreme izlaska.

Šest je razloga za izlazak – odlazak u nabavku, odlazak u apoteku ili lekaru, bankomat, odlazak na svadbu, sahranu ili krštenje, odlazak na rekreaciju ili šetnju ljubimca i pomoć drugoj osobi.

Taj papir, objašnjava Ivana Simić Apostolu, mora da se nosi sa sobom, kao i lična dokumenta u slučaju da vas zaustavi policija.

"Ako nemamo ili papir ili lični dokument, kazna je 150 evra. Takođe, može dozvola da se dobije i SMS-om, u tom slučaju nosimo telefon sa sobom kao dokaz da smo dobili povratnu poruku da možemo da izađemo napolje", ukazuje Ivana Simić Apostolu.

Može se izaći u bilo koje doba dana, neograničen broj puta, ali ne treba da se ide dalje od kilometar i po od kuće.

foto: Printscreen RTS

Od ponedeljka su u Grčkoj na snazi stroži uslovi za izlazak iz gradova, na svakom izlazu su punktovi i policija proverava svakog pojedinačno i pita zašto se napušta grad.

Prema rečima Ivane Simić Apostolu, turistički zvaničnici polako počinju da računaju kako će se mere odraziti na ovogodišnju turističku sezonu.

"Naravno, nema govora o tome da će sezona biti kao prethodnih godina. Vlada priprema da se u maju polako i postepeno smanji karantin i da se pojideni regioni i ljudi puštaju iz karantina u normalno funcionisanje. Zvaničnici najavljuju da će se u junu neki od hotela otvarati", napominje Ivana Simić Apostolu.

I državljani Srbije će, prema prvim najavama, moći da putuju na letovanje u Grčku jer tamošnji zvaničnici smatraju da je Srbija dobro reagovala za vreme epidemije.

"Očekuje se da će neki hoteli biti zatvoreni tokom cele sezone, ali su ipak optimistični", navodi Ivana Simić Apostolu.

Još se razmatra kako će se testirati turisti koji ulaze u Grčku.

"Dosta će zavisiti od zemalja iz kojih turisti dolaze. Pretpostavlja se da će postojati punktovi na kojima će se proveravati da li su turisti zdravi. Još nije definisano. Kažu da će biti kontrola na aerodromima, verovatno će konkretnije odluke biti donete u narednim danima i nedeljama", ističe sagovornica.

(Kurir.rs/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...