POMAŽEMO BRATSKOJ SRBIJI Čime je ODUŠEVLJEN u našoj zemlji i kako da uništimo koronu, otkriva dr Hakimov!
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Želi da se vrati u Srbiju u neko lepše vreme

POMAŽEMO BRATSKOJ SRBIJI Čime je ODUŠEVLJEN u našoj zemlji i kako da uništimo koronu, otkriva dr Hakimov!

Društvo -

- Drago mi je da smo došli da pomognemo našoj slovenskoj braći Srbima u borbi protiv koronavirusa! Ako svi budu poštovali mere Vlade i preporuke stručnjaka, zajedno ćemo pobediti ovaj virus!

Ovo poručuje major dr Valerij Hakimov, šef epidemiologa ruskog ekspertskog tima, koji već tri nedelje sa svojim kolegama boravi u Srbiji.

Oni su u našu zemlju došli 3. aprila po nalogu predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua da pomognu Srbiji da se izbori sa epidemijom koronavirusa.

Major Hakimov jedan je od vodećih ruskih epidemiologa pri ruskom Ministarstvu odbrane. Za sve građane u Srbiji ima jasnu poruku kako da se izborimo s virusom:

- Važno je da slušate savete i poštujete mere Vlade Srbije i preporuke stručnjaka i Ministarstva zdravlja, da svi striktno pratimo mere lične higijene i distanciranja, sve je to veoma bitno. I nadam se da, ako sve to budemo poštovali, možemo zajedno da pobedimo koronavirus - ističe dr Hakimov.

Na pitanje da li i u kom obimu možemo očekivati novi talas virusa na jesen kaže da je to teško prognozirati jer zavisi od mnogo faktora.

Major Hakimov ističe da je izuzetno srećan i ponosan što je došao da pomogne svojoj "slovenskoj braći Srbima".

- Drago mi je da sam došao u Srbiju. Voleo bih da smo došli u mirnodopsko vreme kada je sve u redu, ali mi je drago i da imamo priliku da pomognemo našoj slovenskoj braći u ovom teškom trenutku. Prvi put sam u Srbiji i ovo je divna zemlja, imate odlične ljude, vrsne lekare, a i vojska vam je odlična!

On ističe da su po dolasku u Srbiju imali mnogo posla, ali da je situacija sada mnogo bolja.

- Na početku smo zaista imali dosta posla. Međutim, naše srpske kolege veoma brzo su razumele i prihvatile međunarodno iskustvo u borbi s virusom i danas primećujemo da je u bolnicama proces organizovan prema preporukama koje smo dali i koje predlaže SZO - objašnjava ruski ekspert.

Na pitanje kako ocenjuje mere koje je Srbija preduzela kaže:

- Mi nismo došli da ocenjujemo već da pomognemo. I kada smo bili u avionu pre sletanja, imali smo utisak da idemo da se nađemo u nevolji bratskom srpskom narodu. I kada smo ušli u prvu bolnicu, radili smo toliko prisno sa srpskim kolegama da nam ni prevodilac nije bio potreban. Razumeli smo se kao slovenske duše - kaže Hakimov. On ističe da Srbija ima vrsne medicinske i vojne stručnjake, sa kojima prethodne tri nedelje blisko sarađuju.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Na kraju svakog dana mi zajedno s predstavnicima srpskog Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane planiramo akcije i dejstva za naredni dan i idemo tamo gde smo najpotrebniji. Sa našim srpskim kolegama analiziramo podatke i posebnu pažnju obraćamo na mesta s najvećim brojem obolelih. Sledećeg dana se upućujemo u žarišta da pronađemo u čemu je uzrok ove situacije i kako možemo da pomognemo. Obilazimo domove zdravlja, bolnice, razgovaramo s lekarima, epidemiolozima i dajemo svoje preporuke, zajedno sa srpskim kolegama tražimo rešenje problema. Čak i ako nekada u samom procesu imamo različita viđenja, na kraju sve zajednički rešavamo - kaže Hakimov.

Njegova želja za kraj razgovora je jasna. Da se vrati u Srbiju neko lepše vreme i da i on i srpske kolege imaju što manje posla:

- Mi umemo između sebe da kažemo: Dok se svi u karantinu i izolaciji odmaraju, mi lekari radimo. Zato stalno kažemo ljudima 'Ostavite nas malo bez posla, molimo vas. Dosta je bilo... '

Ruske eksperte posebno je dirnuo topao prijem na koji su naišli u Srbiji. Tako doktor Hakimov najviše pamti jednog Miću iz Paraćina...

- U koji god da smo grad došli, našli bismo čoveka koji odlično govori ruski, koji je posetio Rusiju ili radio u Rusiji. I tako se desilo da smo došli u bolnicu u Paraćin da radimo, kada se pojavio čovek koji je pet godina radio u Rusiji. Čuo je da dolazimo, pa je želeo da nas pozdravi i pomogne nam ako treba oko prevoda. Međutim, mi se s našim bratskim narodom razumemo i bez prevodioca. Veoma nas toplo dočekuju svuda, nailazimo na topli, bratski prijem i to nam pruža veliko zadovoljstvo.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track