ISPRAVKA- POGREŠNE TVRDNJE FRANCUSKOG NOBELOVCA: Nema naučnih dokaza da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji i da ima segmente HIV
Uzburkao svet... Lik Montanje, Foto: EPA/Mario De Renzis, EPA/JAKUB KACZMARCZYK

nema istraživanja koja to mogu da potvrde

ISPRAVKA- POGREŠNE TVRDNJE FRANCUSKOG NOBELOVCA: Nema naučnih dokaza da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji i da ima segmente HIV

Društvo -

Francuski naučnik Lik Montanje, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu i čovek koji je pronašao virus HIV, naveo je da je "virus Covid-19 stvorio čovek, da je pošast korona pobegla iz laboratorije i da se otela kontroli proširivši se širom sveta", što predstavlja dezinformaciju.

Inače, Montanje je prvi put izneo tvrdnje 16. aprila, ali one su već ranije pobijene kao netačne i to u februaru. Rad koji je pokrenuo debatu je povučen 2. februara. Dodatno, istog dana je i objavljeno istraživanje koje pobija da novi virus korona sadrži segmente HIV-a.

Dalje tvrdnje slavnog nobelovca takođe su neutemeljene. Primera radi, evo šta je naveo:

"Dogodila se greška ili je to procurilo iz laboratorije tokom traganja za vakcinom protiv side. U laboratoriji su „ubacili kratke sekvence virusa side u virus korone, veličine 20 nukleotida, osnovnih jedinica genetske građe“.

Molekularni biolozi

foto: Tanjug Dimitrije Nikolić

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Nišu, kaže za Kurir da Montanjeove reči imaju veliku težinu i nikako ih ne bi trebalo uzimati s rezervom. Ali trebalo bi sačekati da se taj rad objavi u naučnim časopisima, kada bi počela i rasprava naučnika.

- Sve što tvrdi Montanje moguće je genetskim inženjeringom. Ipak, sve to sada neće uticati na tok lečenja inficiranih ili dopunjavanje teorija kako se koronavirus prenosi i da li inficirani mogu da dobiju HIV. Ali setimo se da su neke zemlje, uključujući Kinu, pokušavale da svoje kovid pacijente leče lekovima protiv HIV infekcije. Ipak, još nema zvaničnih radova koji potvrđuju efikasnost te terapije. Mi zasad koristimo hlorokin, koji je pohvalio i sam Montanje i rekao da čuva živote - kazao je Ranković.

foto: Youtube Printscreen

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović takođe tvrdi za Kurir da je Montanje ugledno ime u naučnom svetu i dodaje: „Ali jednom u pravu - ne znači uvek u pravu.“

Ožiljak

- Ipak, postoje stotine hiljada drugih stručnjaka koji tvrde da ne možete da napravite intervenciju na genomu virusa a da to ne ostavi trag, odnosno svojevrsni ožiljak. Sigurno da je Montanje našao nukleotide koji odgovaraju redosledu u virusu HIV, ali to još ništa ne znači. Inficirani koronavirusom svakako ne mogu da razviju HIV ili da ga prenose. Montanjeu sekvence HIV u koronavirusu služe kao dokaz da je nešto rađeno na koronavirusu - naveo je Radovanović i dodao da bi teoretski mogla da postoji mogućnost da je virus pobegao iz laboratorije da su radili na biološkom oružju. Ali onda ne bi pravili ovako slab virus koji ubija uglavnom stare.

DRUGA STRANA PRIČE

Ugledni svetski stručnjaci osporavaju tvrdnje dobitnika nobelove nagrade za medicinu

Žan-Fransoa Delfrezi, imunolog, šef naučnog saveta francuske vlade

Teorija zavere

foto: Profimedia

- Hipoteza da je virus napravljen u laboratoriji u Vuhanu zvuči kao vizija zavere koja nema veze sa stvarnom naukom. Svi u naučnoj javnosti slažu se da je kovid-19 koronavirus. S vremena na vreme ima koronavirusa različitih od ostalih, kao što su SARS i MERS. Svet virusa je svet stalne evolucije. Mislim da je kovid-19 koronavirus koji je iz životinjskog rezervoara prešao među ljude iz razloga koji nam nisu dovoljno poznati.(BMF TV)

Juen Džiming,virusolog, predsednik Kineske akademije nauka u Vuhanu

Napad na Kinu

foto: Screenshot

- Nemoguće je sintetisati novi koronavirus jer bi to zahtevalo ogromno znanje koje prevazilazi trenutne tehnološke kapacitete. Ne postoje dokazi, a ni logika koji podržavaju te tvrdnje. To je zasnovano na ličnim spekulacijama, a njihov cilj je napad na Kinu. Mnogi naučnici širom sveta su ispitivali virus i dokazali da je poreklom iz prirode. Nikad nisam verovao da mi ljudi možemo da napravimo virus, znam da je to nemoguće.(China Global Television Network)

Olivije Švarc, šef odeljenja za viruse i imunitet Pasterovog instituta

Lažna vest od indijskih naučnika

foto: Screenshot

- Profesor Montanje širi sumnjivu teoriju. SARS-CoV-2, virus koji izaziva kovid-19, nije napravljen u laboratoriji. To vidimo proučavanjem genetskog nasleđa virusa koji su sekvencionirali kineski naučnici, a onda je potvrđen u mnogim laboratorijama, uključujući i na Pasterovom institutu. Ono što Montanje širi je lažna vest koja se pojavila u martu u neobjavljenom istraživanju koje je internet postavio tim indijskih naučnika. Oni nisu sačekali verifikaciju, pa su brzo obrisali rad. Verujem da su to uradili kada su shvatili grešku. Međutim, profesor Montanje se uhvatio ove sumnjive teorije.(L‘Obs)

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: EPA/Mario De Renzis, EPA/JAKUB KACZMARCZYK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track