Ako ste se pitali zašto su vam uvećani mesečni računi za struju, evo koji je razlog za to!
Foto: EPS

Potrošnja električne energije veća za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu

Ako ste se pitali zašto su vam uvećani mesečni računi za struju, evo koji je razlog za to!

Društvo -

Više od mesec dana na snazi je vanredno stanje, te kod kuće provodimo znatno više vremena nego inače. Đaci ne idu u školu, penzioneri ne izlaze gotovo uopšte, dok mnogi rade od kuće, a posle završetka radnog vremena ostaju u svojim domovima jer tada počinje policijski čas.

Ipak, mnoge Beograđane, ali i stanovnike drugih delova Srbije, malo su iznenadili nešto veći računi za struju koje su dobili prethodnih dana.

- Video sam po društvenim mrežama da se spominju viši računi za struju, pa sam brže bolje otišao da pogledam koverat koji mi je pre neki dan stigao. Za naše tročlano domaćinstvo, prethodnih meseci račun nam je bio 5.000 dinara, dok je ovaj koji je stigao za mart iznosio 6.000 dinara. Jeste povećanje, ali ne drakonsko. Svi smo bili non-stop u kući, realno smo mislim i trošili više, posebno na bojler - rekao je sugrađanin Luka V.

Osim toga, tokom perioda koji provodimo u izolaciji, bilo je i naglih zahlađenja, te su viši iznosi na računima za struju stizali i onima koji nemaju centralno grejanje.

- Uključivala sam klimu i grejanje zbog dece jer je bilo hladno, a i u kući smo stalno, ne krećemo se, pa nam je hladnije i iz tog razloga. Poslednji račun nam je bio oko 20 odsto viši od prethodnih - kazala je jedna sugrađanka iz Mirijeva.

Iz JP "Elektroprivreda Srbije" potvrđuju da je potrošnja struje sada veća i za više od 20 odsto nego u uobičajenim okolnostima, pogotovo ako se uporedi sa istim periodom prošle godine.

- Prosečna potrošnja električne energije u kategoriji domaćinstava za mart mesec je bila 386 kilovat-sata, što je za 20 više nego prošle godine - rekli su za "Blic" iz ovog preduzeća i dodali da "podaci ukazuju na to da je smanjena potrošnja za grejanje, ali da je povećana u svim ostalim vidovima potrošnje u domaćinstvima".

Osim toga, iz EPS-a kažu i da je pored uvećanja ukupne potrošnje u domaćinstvima, najveće povećanje u višoj, odnosno skupljoj tarifi.

Još jedan razlog za više račune je i češća upotreba šporeta. Naime, kada smo na poslu, a deca u školi veći deo dana, dosta je onih koji ne kuvaju baš svaki dan.

- Inače ne kuvamo svaki dan, ali sada da, jer smo stalno u kući i to je već dodatnih 200 kilovata na standardnu potrošnju - objašnjava još jedna porodica.

Ostaje da se vidi da li će se trend povećane potrošnje električne energije nastaviti i sa dolaskom toplijeg vremena i postepenim skraćivanjem policijskog časa.

(Foto: EPS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track