DA LI ODMOR MOŽE DA VAM PRESEDNE Šta je sve potrebno jednoj četvoročlanoj porodici za prelazak granice?
Foto: Profimedia

Najbitnije mere zaštite

DA LI ODMOR MOŽE DA VAM PRESEDNE Šta je sve potrebno jednoj četvoročlanoj porodici za prelazak granice?

Društvo -

Darija Kisić Tepavčević je razjasnila nove mere koje su donete zbog pandemije korona virusa

- Napomenuli smo više puta da su dva metra u običnom govoru dobri zbog preventive. To je preporučila i SZO, bez nošenja maski, ali samo ako razgovor traje minimum 15 minuta. Najbitnije je da su mere zaštite sprovedene u bankama, poštama i sličnim institucijama, ističe Darija Kisić.

Na pitanje, šta je sve potrebno jednoj četvoročlanoj porodici, koja se uputila na letovanje preko granice, Kisić je odgovorila sledeće:

- Nalaz koji će potvrditi da niko nije zaražen virusom je neophodan. Sve zavisi kakve će zahteve imati svaka zemlja. Kada su u pitanju naši kriterijumi, trenutno je preporuka struke da svi koji ulaze u Srbiju moraju da imaju rezultate PCR testa na korona virus, ne stariji od 72 sata. Mere će se korigovati i menjati u zavisnosti od epidemiološke situacije kod nas i u regionu. Postojaće konsenzus na nivou Evropske unije, pa ćemo mi u skladu sa njima kreiratu svoje kriterijume.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Komercijalno testiranje će početi i 18. maja kada se i otvara aerodrom. Biće najniža moguća cena koja je zakonski propisana. Ja sam za to da godišnje odmore provedete u Srbiji, kao što ću i ja učiniti, rekla je Darija.

OVO ĆE BITI DODATNI TROŠAK: Test na koronu kod nas će koštati oko 6.000 dinara

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvnom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na virus korona koji će koštati oko 6.000 dinara, izjavio je danas pulmolog Branimir Nestorović i dodao da će za ulazak u Srbiju biti neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana.

On je rekao da će u Srbiji zbog putovanja građani moći da urade test na virus korona na svoj zahtev i da će se to raditi u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Oni koji dolaze u Srbiju, a nemaju test, moraće u izolaciju 14 dana.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track