Monahinja Evgenija: Kadija nam nije dao ručak

Monahinja Evgenija: Kadija nam nije dao ručak

Društvo -
Kasnije ih je Kadija pitao jesu li one iz Srpske pravoslavne crkve, a kada je dobio potvrdan odgovor, navodno je kazao: "Za tebe ovde nema jela, ovde je sve crnogorsko"

PODGORICA - Monahinja koju, zajedno sa Veselinkom Rajković i njeno petoro đece, nije hteo da u svom restoranu na Njegušima usluži Milo Kadija, rekla je policiji da je Kadija odbio da im posluži ručak.

To se dogodilo prošle subote, a monahinja Evgenija je redakciji lista "Pobjeda" ustupila zapisnik o svojoj izjavi policiji u kojoj je prepričala događaj u restoranu Mila Kadije "Kadmi".

Ona je, kako je navedeno, policiji ispričala da su u restoranu pitali da li spremaju kačamak, na šta im je odgovoreno da ga nemaju trenutno, ali i da treba više vremena da čekaju na jelo. Monahinja i Veselinka Rajković su, zatim tražile cicvaru - jelo od kukuruznog brašna, za čije spremanje treba manje vremena. Tada je, kako je monahinja ispričala, prišao vlasnik restorana Milo Kadija koji je rekao: "Vi ovde ne možete da jedete".

Kasnije ih je Kadija pitao jesu li one iz Srpske pravoslavne crkve, a kada je dobio potvrdan odgovor, navodno je kazao: "Za tebe ovde nema jela, ovde je sve crnogorsko". Pošto je monahinja rekla da je njena majka "poreklom sa Čeva", Kadija je, navodno, ponovio: "Ovde ne možeš da jedeš" i dodao: "Ajte, izađite odavde".

Monahinja Evgenija je rekla "Pobjedi" da nije htela da novine pišu o tom događaju. "Kada sam čula da će to ići u novine, zvala sam novinara "Vijesti" da obustavi tu priču. Ali, kad je već to izašlo, odlučila sam da podržim Veselinku Rajković", rekla je ona.

Podgorički list "Vijesti" ranije je objavio da je Kadija odbio da usluži Rajković i monahinju zbog toga što su Srpkinje. U listu "Pobjeda" Kadija je, u sredu, ispričao svoju verziju događaja, u kojoj je naveo da su Veselinka Rajković i monahinja tražile "srpsku cicvaru", na šta im je on, navodno, odgovorio da ima samo "crnogorski kačamak", ali da moraju čekati duze da se pripremi.

Rajković, deca i monahinja su, po njegovoj priči, potom sami napustili njegovu konobu. Kadija je demantovao tvrdnje da mrzi Srbe i naveo je da u njegovom objektu radi više radnica iz Srbije. Dogdajaj u restoranu "Kadmi" na Njegušima osudile su političke stranke i nevladine organziacije, mada su neke od njih izrazile sumnju u tačnost interpretacije medija. Povodom incidenta na Njegušima Srpska pravoslavna crkva je optužila crnogorsku vlast, a posebno predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da, kako je saopšteno, svojim stavovima i porukama o SPC stvara atmosferu u kojos se dešavaju i takvi incidenti. Reagovala je i Crnogorska pravoslavna crkva, ocenom da je "skandal proizvela Srpska pravoslavna crkva" koja, navodno, "u zemlji crnogorskoj, umesto Njeguša želi Šabac, umesto Budve Leskovac na Moru, umesto Petrovca Petrovac na Mlavi, a na Cetinju Pećku patrijaršiju".

Turistička inspekcija je posle incidenta kontrolisala poslovanje ugostiteljskog objekta "Kadmi" i, kako je saopšteno, našla da vlasnik ima urednu dokumentaciju za resoran, ali ne i za kućice-bungalove za smeštaj gostiju. Univerzitetski profesor i politički analitičar Srdajn Vukadinović je ocenio da eksces na Njegušima podseća "na pokušaj aktuelizacije 1990-tih godina". Vukadinović je za današnje izdanje lista "Pobjeda" rekao da vlasti treba da što pre utvrde šta se dogodilo, bez obzira na to što je to pojedinačan slučaj koji, kako je objasnio, ipak nije zaslužio da bude na prvim stranicama listova u Srbiji. Po oceni Vukadinovića, događaj na Njegušima su neki mediji u Srbiji iskoristili tako da izgleda "kao da su Srbi u Crnoj Gori katastrofalno ugroženi i da je kucnuo zadnji cas da se umeša država Srbija i inetrveniše".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track