ČAČANSKI OFICIR SPASAO 45 VOJNIKA JNA, A SLOVENCI BI DA MU SUDE: Ranio kapetana koji je hteo sve da ih preda!
Foto: Rina

udar na heroja

ČAČANSKI OFICIR SPASAO 45 VOJNIKA JNA, A SLOVENCI BI DA MU SUDE: Ranio kapetana koji je hteo sve da ih preda!

Društvo -

Suđenje čačanskom oficiru i junaku Dragomiru Grujoviću (59) koje je trebalo da bude održano jutros u 9.30 sati u Okružnom sudu u Novom Mestu, odloženo je za 1. oktobar u 9.00 jer je optuženi još ranije preko branilaca poručio da se neće pojaviti u sudu niti da pristaje da bude saslušan putem video – konferencijske veze. Grujović bi, inače, po optužnici tužilaštva iz tog slovenačkog grada iz daleke 1994. godine trebalo da odgovara zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i pokušaj ubistva.

Vest o odlaganju današnjeg pretresa za agenciju RINA saopštio je ljegov branilac po službenoj dužnosti, advokat Borut Škerlj iz Novog Mesta, dodajući da će od suda zahtevati da poništi rešenja o pritvoru protiv Grujovića kao i međunarodnu poternicu koja je upućena Interpolu, jer su ta rešenja danas nesrazmerna zbog velikog proteka vremena.

Kao odani starešina JNA, Grujović je juna 1991, na početku secesionističkog rata u Sloveniji, sačuvao 45 vojnika iz jugoslovenskih republika i sedam miliona litara goriva u skladištu Mokronog kod Novog Mesta. U dvoboju pištoljima ranio je svog pretpostavljenog, kapetana Branimira Furlana iz tog slovenačkog grada jer je ovaj nameravao da skladište i vojsku preda Teritorijalnoj odbrani Slovenije, i zapretio da će skladište dići i vazduh ako ga TO napadne. U ovom sukobu pripadnika JNA i slovenačkih secesionista niko nije poginuo.

(Kurir.rs/Rina/Foto: Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track