Protiv Mile Kadija samo prekršajni postupak

Protiv Mile Kadija samo prekršajni postupak

Društvo -
Vrhovni državni tužilac Crne Gore kazala je da je, nakon sprovedenog postupka i saslušanja Rajkovićeve, monahinje, Kadije, radnica i gostiju restorana Kadmi, ocenjeno da u radnjama Kadije nema elemenata ni jednog krivičnog dela

PODGORICA - Crnogorsko tužilaštvo saopštilo je danas da u postupku Mila Kadije, koji je iz restorana izbacio majku sa petoro dece i jednu monahinju srpske nacionalnosti, nema elemenata krivičnog dela, već će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog diskriminacija po nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

Kadija je iz svog restorana u etno selu Kadmi na Njegušima izbacio Veselinku Rajković iz Podgorice i njeno petoro maloletne dece, kao i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske Evgeniju Đuković, jer, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapić kazala je da je, nakon sprovedenog postupka i saslušanja Rajkovićeve, monahinje, Kadije, radnica i gostiju restorana Kadmi, ocenjeno da u radnjama Kadije nema elemenata ni jednog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Ponašanje vlasnika Etno sela prema monahinji i osobama koje su bile u njenom društvu, ocenjeno je kao diskriminacija po osnovu nacionalne i verske pripadnosti, navela je Čarapić u pisanoj izjavi.Ona je dodala da je, zbog toga, tužilaštvo naložilo pokretanje prekršajnog postupka protiv Kadije, zbog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.

Rajković je ranije kazala da je sa decom i njihovom verskom učiteljicom, u povratku iz posete manastiru na Prevlaci, svratila u restoran Kadmi u Etno selu na Njegušima, ali im je prišao Kadija i rekao da za njih u tom lokalu nema obroka.

Prvo smo pomislili da se šali sa nama. On je, međutim, upitao monahinju da li radi za srpsku crkvu, na šta mu je ona kratko potvrdno odgovorila, da bi Kadija nakon toga kazao da za nas u restoranu nema hrane, jer je tu sve crnogorsko, navela je Rajković.

Kadija je, prema njenim rečima, potom zatražio da napuste restoran.

Vlasnik restorana je potvrdio da je izbacio iz svog lokala monahinju i majku sa petoro dece. Kadija je kazao da je to uradio jer je crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu u njegovom restoranu.

Napišite da sam crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu kod mene, rekao je Kadija Vijestima, nakon čega je, kako se navodi, upitio niz pogrdnih naziva za sveštenike SPC.

Više političkih partija i nevladinih organizacija u Crnoj Gori osudilo je šovinistički istup Kadije, podnoseći protiv njega krivičnu prijavu, dok je od tužilaštva zatraženo da hitno reaguje.

Mitropolija crnogorsko-primorska izrazila je zabrinutost zbog incidenta u restoranu u etno selu Kadmi na Njegušima, ocenjujući da je to posledica poruka koje stižu od samoga vrha vlasti u Crnoj Gori.

S druge strane, kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva stala je u zaštitu Kadije, navodeći da je u pitanju crnogorski rodoljub, koji je žrtva incidenta koji je izazvala SPC.

Turistička inspekcija Crne Gore je, u međuvremenu, zatvorila etno selo Kadmi.Inspekcija je utvrdila da Kadija pruža usluge smeštaja u deset kućica-bungalova za šta ne poseduje odgovarajuću dokumentaciju, zbog čega su ti objekti zapečaćeni.

Iz inspekcije je saopšteno i da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Kadije po više osnova.Kadija je, s druge strane, kazao da je podneo krivičnu prijavu protiv jedne monahinje Mitropolije crnogorsko-primorske i Veselinke Rajković iz Podgorice, pošto su, kako je naveo, svojim delovanjem ugrozili bezbednost njega, njegove porodice i lokala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track