15 GRADOVA U SRBIJI JE PROGLASILO VANREDNU SITUACIJU: Iz sata u sat broj raste!
Foto: Kurir/T.Ilić, Covid19.rs Printscreen, T.S., Shutterstock, Profimedia

virus u našoj zemlji

15 GRADOVA U SRBIJI JE PROGLASILO VANREDNU SITUACIJU: Iz sata u sat broj raste!

Društvo -

Vanredno je od danas u Užicu, Priboju, Lučanima i Vladičinom Hanu, ali i u Arilju, Ivanjici, Požegi, Beogradu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Vranju, Šapcu, Tutinu i Novom Pazaru

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 289 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 7.872 testirana uzorka. U tom periodu preminulo je još šest osoba, saopšteno je na sajtu Covid-19.

Na respiratoru su 93 osobe.

U Srbiji je od početka epidemije testirano 447.317 ljudi, od čega je pozitivno na virus korona bilo 16.420 osoba. Od posledica kovida 19 umrlo je 317 pacijenata.

foto: Covid19.rs Printscreen
foto: AMG

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE

Vanredna situacija proglašena i u Bogatiću

22:34 - I u opštini Bogatić večeras je proglašena vanredna situacija.

Kako se navodi na sajtu te opštine, odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je predsednik te opštine Nenad Beserovac.

Takođe, Štab za vanredne situacije opštine Bogatić doneo je danas naredbu, koja podrazumeva više mera, poput upotrebe zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

Naredbom je zabranjeno okupljanje u zatvorenom prostoru više od 100 osoba, a na otvorenom više od 500, dok je rad ugostiteljskih objekata ograničen na vremenski period od 6 časova do 23 časa.

Kako se navodi, rad ugostiteljskih objekata treba prilagoditi tako da za jednim stolom ne mogu da sede više od 2 osobe uz obavezni razmak od 1,5m između stolova.

Takođe, preporučuje se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljku delatnost da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu, uz primenu odgovarajućih mera zaštite.

Vlasnicima bazena naređuje se da korišćenje kupališta organizuju na način kojim se obezbeđuje bezbednost korisnika, a koje podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite.

Naređuje se "Mačva Ekspres DOO" da ne dozvoli ulaz u vozila javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske, kao i pojačan rad Komunalnog preduzeća, naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina u cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana opštine Bogatić.

Naredba podrazumeva i merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objektejavne namene.

Obavezno je i sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima i salonima lepote, uz zakazivanje termina i obavezno nošenje maski i rukavica.

Naređuje se vršenje dezinfekcije svih javnih objekata, kao i minimum jednom dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

Opštinska uprava mora da inspekcijske poslove organizuje tako da svi delovi inspekcijskih službi vrše nadzor nad primenom mera iz ove naredbe.

18.00 - I u Lučanima uvedena vanredna situacija zbog korone: Novih šestoro pozitivnih

Zbog uvećanog broja obolelih od virusa kovid -19, Štab za vanredne situacije opštine Lučani doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije. Na teritoriji oštine Lučani je u ponedeljak potvrđeno prisustvo korona virusa za šest pacijenata, dok se za 21 pacijenta očekuju rezultati sa testiranja na virus.

Veliki broj građana se svakodnevno obraća za medicinsku pomoć kovid ambulanti sa simptomima čiji uzrok može biti korona virus, zbog čega je opštinski Štab za vanredne situacije definisao sledeću naredbu:

- Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru ( u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama) i na zelenoj pijaci; U ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu se organizovati muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja; Zabranjuje se organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija (sabori, vašari i sl.); Ograničava se radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih radnji i maloprodajnih objekata, tako da radno vreme može počete najranije u 7 časova, a završiti najskasnije do 22 časa; Ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje fizička distanca od najmanje dva metra; U javnom prevozu ( gradski, međugradski i taksi prevoz) obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

16.48 - Zbog situacije sa koronom, vanredno u 13 gradova i opština. Vanredna situacija, zbog velikog broja novoobelelih od kovida 19, uvedena je u 13 gradova i opština širom Srbije, a danas je, posle Užica, tu meru uveo i Priboj. Tako je sada, vanredna situacija na snazi u Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju. U Priboju je proglašena vanredna situacija na predlog opštinskog Štaba za vanredne situacije, a zbog pogoršane epidemiološke situacije, što znači da je od danas u toj opštini zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra.

U svim zatvorenim prostorima neophodno je nošenje zaštitnih maski i držati distancu, a zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija kao i muzičkih.

Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata na rad od 7 do 22 sata, u njima ne mogu sedeti više od dve osobe, osim ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili oni koji žive u jednom domaćinstvu, a zabranjuje se i rad bazena, otvorenih i zatvorenih. i spa i velnes centara, dok je u javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski. Ranije danas, i Užice je proglasio vanrednu situaciju. Broj novoobolelih u Zlatiborskom okrugu je 110, od čega je 31 u Užicu.

16.08 - U Priboju je proglašena vanredna situacija na predlog opštinskog štaba zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem virusa korona, a nakon što je od petka do danas za 50 odsto porastao broj obolelih sa respiratornim smetanjama i temperaturom. U Priboju je do sada registrovano 29 obolelih od kovida, dok su dve osobe preminule.

Vanredna situacija, inače, na snazi je u Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi i Užicu, a Priboj je 13. lokalna samouprava u kojoj je uvedena vanredna situacija. To između ostalog znači da je od sutra u svim zatvorenim prostorima neophodno nošenje zaštitnih maski i držanje distance.

15.44 - U Pirotu od sutra nove mere na sprečavanju širenja zaraze

S pogoršanjem epidemiološke situacije u Pirotu gde je od 10. juna zabeleženo 40 slučajeva zaraze kovidom, Gradski štab za vanredne situacije doneo je niz mera: obavezno korišćenje sanitarnih maski u zatvorenom javnom prostoru i javnom prevozu, ograničavanje okupljanja, a izmenjen je i rad ugostiteljskih objekata, taksi službe i pijaca.

15.29 - U ustanovama socijalne zaštite i domovima pozitivno 38 korisnika

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa Kovid-19 kod devet korisnika i 29 zaposlenih, saopštilo je danas resorno Ministarstvo. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova do sada je 638, a zaposlenih 227.

foto: Kurir

15.16 - Subotica: Od juče pregledano 15 pacijenata, 3 zadržana na lečenju

U poslednja 24 sata u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledano je ukupno 15 pacijenata sa temperaturom i respiratornim simptomima, tri pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju. Trenutno se na bolničkom lečenju na Odeljenju za infektivne bolesti nalazi ukupno 6 pacijenata.

- Od nedelje, 5.juna do danas, tri pacijenta sa potvrđenim pozitivnim PCR nalazom transportovani su na dalje lečenje na Infektivnu Kliniku KCV. Od juče testiranih 7 uzoraka na PCR testiranje, tri su pacijenta pozitivna, sva tri se nalaze na bolničkom lečenju.Danas je poslato 4 uzorka na PCR testiranje, kažu iz Uprave subotičke bolnice. (N.H.)

15.10 - U Dečjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" trenutno je na lečenju 22 mališana i pet beba koje nemaju ni mesec dana, a njihova klinička slika je ozbiljnija nego u prošlom talasu razboljevanja kovidom-19.

14.52 - U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa 6.julom, potvrđeno je prisustvo virusa COVID – 19 kod devet korisnika i 29 zaposlenih, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 638, dok je broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 227, navodi se u saopštenju ministarstva.

14.28 - Na teritoriji grada Užica proglašena je vanredna situacija, usled svakodnevnog povećanja broja zaraženih lica korona virusom.

Uvođenjem ovih mera zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra.

13.46 - Na teritoriji Rasinskog okruga evidentirano je 13 novih bolesnika od virusa Kovid 19 i to samo za poslednja 24 sata.

13.35 - Posle proslave male mature na kojoj je bilo oko 40 učenika niške Osnovne škole "Dositej Obradović" dva đaka su pozitivna na virus korona, a dva nastavnika su u samoizolaciji, kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

Napominje da proslavu nije organizovala škola i da su sve mere zaštite na prijemnom ispitu preduzete, pišu Južne vesti.

13.10 - BEND SEJAO KORONU PO VALJEVU: Svirali na proslavama pa zarazili 25 ljudi

12.44 - Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je danas da je u poslednja 24 sata u toj zdravstvenoj ustanovi preminula jedna osoba obolela od kovida, žena stara 72 godine.

On je na konferenciji za novinare istakao da se trenutno na lečenju nalazi 330 kovid pozitivnih pacijenata, a da je u prethodnom danu hospitalizovano 98 osoba zaraženih korona virusom.

foto: Z. Š.

12.25 - Od pristiglih 71 uzorka, u Moravičkom okrugu potvrđen je još 21 pozitivan slučaj korona virusa, od čega je inficirano 20 lica iz Čačka i jedno iz Gornjeg Milanovca.

12.13 - Gradski štab za vanredne situacije grada Zrenjanina doneo je naredbu kojom se od danas ograničava radno vreme ugostiteljskih objekata na teritoriji tog grada.

Kako se navodi, radno vreme ugostiteljskih objekata radnim danom je od 7.00 do 23.00 časa, a vikendom od 7.00 do 24.00 časa, uz obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima. Nadzor nad primenom ove naredbe vršiće Odeljenje komunalne milicije i Odeljenje inspekcija gradske uprave grada Zrenjanina.

11.52 - Epidemiolog Radovan Čekanac kaže da je u Kraljevu epidemiološka situacija preteća, jer je sve veći broj zaraženih pacijenata virusom korona.

Poslednji podaci kažu da je od 22 testirahih građana, devet pozitivno, a dan ranije da je od 18 testiranih 11 bilo pozitivno.

"Možda će neko reći da su aprosolutni brojevi mali, ali nama epidemiolozima taj procenat zaraženosti od broja uzetih uzoraka govori dovoljno. To je poslednjih dana 40 do 60 odsto pozitivnih od uzetih uzoraka", rekao je Čekanac.

11.17 - Beba stara šesnaest dana i majka iz Smedereva inficirane su virusom korona i prebačene u kovid centar KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu.

Kako se saznaje u smederevskom Zdravstvenom centru i beba i majka su dobro.

- Beba je imala temperaturu jedan dan, ali je njeno opšte stanje dobro. I majka, stara 22 godine, takođe se dobro oseća - kaže dr Nenad Đorđević, direktor ZC "Sveti Luka" u Smederevu.

10.51 - Pogledajte kako se Arena priprema za prve pacijente: Radojičić otkrio kako će funkcionisati ova kovid bolnica (VIDEO)

10.23 - Na jugu Srbije trenutno se leči ukupno 233 pacijenata zaraženih virusom korona, od čega je u Kliničkom centru Niš, u starom delu, hospitalizovano 85 pacijenata.

U KC Niš je hospitalizovano i petoro dece, koja su u stabilnom stanju, a sedam osoba je na respiratoru i nalaze se u jako lošem stanju, saopštio je KC Niš. Klinički status pacijenata se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju se u odnosu na terapijski odgovor. Juče su dva pacijenta, koja su bila smeštena u KC Niš, sa potvrđenim virusom Covid -19, preminula. U Zdravstvenom centru Lekovac u kovid bolnici, trenutno je hospitalizovano 20 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, prenosi Jugmedia. U dve kovid bolnice u Zdravstvenom centru Vranje, ukupano je hospitalizovano 91 pacijenat, kod kojih je potvrđen virus. U Surdulici, u Zdravstvenom centru, hospitalizovano je 37 pacijenata sa virusom korona.

9.52 - Aktuelna epidemiološka situacija u Braničevskom i Podunavskom okrugu je preteća, kaže direktorka požarevačkog Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović i dodaje da bolnica u tom gradu danas postaje kovid bolnica.

"Od danas požarevačka bolnica postaje kovid bolnica i pacijenti koji su pozitivni iz Beograda, kao i iz cele Srbije slaće se i u požarevačku bolnicu, jer su resursi u Beogradu dosta popunjeni", navela je Jovanović. Ona je precizirala da u požarevačkoj bolnici trenutno ima 19 pozitivnih kovid pacijenata i dodala da je jutros u bolnicu stiglo i pet pacijenata iz Beograda. Navodi da su ti pacijenti uglavnom sa lakšom kliničkom slikom.

9.18 - Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku hospitalizovano je ukupno 80 pacijenata zbog korona virusa, saopštila je danas ta bolnica.

Deset pacijeata je u teškom stanju, četvoro na respiratorima, a jedan pacijent, koji je u kritičnom stanju, prebačen je na Infektivnu kliniku u Beograd. Dete, koje je pre dva dana hospitalizovano na odeljenju pedijatrije u čačanskoj bolnici sa simptimima korona virusa, u stabilnom je stanju i čekaju se rezultati njegovog testa.

Opšta bolnica u Čačku
Opšta bolnica u Čačkufoto: RINA

8.45 - U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 153 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID - 19.

Od toga, kod 7 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, što je tri više u odnosu na prethodni dan.

8.01 - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da se već otpočelo sa čišćenjem i dezinfekcijom Štark arene, kako bi ona bila pripremljena za prijem pacijenata obolelih od COVID-19, kao i da će vojska od danas početi sa postavljanjem kreveta.

On je gostujući u Hit tvitu podsetio da će taj prostor priprema za prijem do 500 pacijenata, da bi već sutra taj prostor otpočeti sa prijemom obolelih, kao i da će još 240 mesta biti obezbeđeno u Ortopedskoj bolnici na Banjici, koja će ponovo postati kovid-bolnici.

"Počeli smo nameštanje privremene kovid-bolnice u Beogradskoj areni. Grad Beograd će posao završiti noćas do 05 sati (ujutru) da bi posle nas ušla Vojska Srbije sa krevetima. Arena će do podneva biti spremna za prijem pacijenata", objavio je Vesić naknadno na Fejsbuku.

7.25 - Grčka je jutros od 06.00 sati zatvorila granice za građane Srbije, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola, a naši građani koji su kao turisti već u Grčkoj, moći će da ostanu tamo do kraja aranžmana i da se vrate u Srbiju.

"Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbegla situacija da se veliki broj naših građana zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke", rekao je Tanjugu u nedelju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je kazao da će naši građani, koji su kao turisti već u Grčkoj, moći da ostanu tamo do kraja aranžmana i da se potom vrate u Srbiju.

7.13 - U Beogradu, u kome je proglašena vanredna situacija zbog širenja korona virusa, od danas je obavezno nošenje zaštitne maske u javnom prevozu.

Prema najavama čelnika grada, sprovođenje ove odluke kontrolisaće Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, u čemu će asistirati Komunalna milicija.

7.00 - Crni dan za Kragujevac, 99 novoobolelih od korone

U poslednja 24 časa beleži se neslavan rekord od početka pandemije korona virusa, pokazuju podaci Insitiuta za javno zdravlje Kragujevac. Čak 99 je novoobolelih Kragujevčana na svega 296 uzoraka, što govori da je svaki treći testirani bio pozitivan. Ukupno u Kragujevcu zaraženo je 564 pacijenata. Broj hospitalizovanih u KC "Kragujevac" je 65 obolelih od opakog virusa, dok se njih šestoro nalazi na respiratorima. Ukupno u šumadijskom okrugu od korona virusa oboelo je 698 pacijenata, a u kučnoj izolaciji nalazi se njih 839. (D.A.)

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track