UŽIVO KORONA U SRBIJI: Još 279 novozaraženih, 12 preminulo, raste broj pacijenata na respiratorima
Foto: Covid19.rs Printscreen, Nemanja Nikolić, Tamara Trajković, Kurir/T.Ilić, Ana Paunković

virus hara državom

UŽIVO KORONA U SRBIJI: Još 279 novozaraženih, 12 preminulo, raste broj pacijenata na respiratorima

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 279 novih slučajeva korona virusa, dok je preminulo 12 osoba čime je ukupan broj porastao na 405.

Porastao je i broj osoba na respiratorima - 154, što je najgori bilans od početka marta, kada je počela epidemija novog korona virusa.

foto: Covid19.rs Printscreen

Testirano je 6.915 osoba, ukupno 498.343, a hospitalizovano je 159 osoba na području cele Srbije.

Od početka epidemije u Srbiji obolelo je ukupno 18.639 osoba, trenutno je aktivno 4.294 slučajeva a procenat smrtnosti je 2,17 odsto.

foto: AMG

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE.

19.45 - Sremska Mitrovica novo žarište! Zdravstveni sistem neće izdržati ako se ovako nastavi

Epidemiološka situacija sa korona virusom u Vojvodini se ne smiruje, a Sremska Mitrovica postala je novo žarište, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da je u mitrovačkoj bolnici smešteno oko 80 obolelih od Covid-19. Gojković je kazao da se na teritoriji Vojvodine u poslednjih pet do sedam dana beleži između 110 i 120 novih slučajeva korona virusa.

''Nema stabilizacije, zbog svega što se dešavalo u prethodnih nedelju dana, očekujemo povećanje broja obolelih'', rekao je Gojković

19.26 - Dr Slobodan Milenković: Epidemiološka situacija u Vranju izuzetno ozbiljna

U Vranju je prema svim podacima o popunjenosti bolničkih kapaciteta i broju pregleda u kovid ambulanti, epidemiološka situacija izuzetno ozbiljna, izjavio je za medije gradonačelnik dr Slobodan Milenković. U kovid ambulanti u ponedeljak je instaliran još jedan aparat za laboratorijsku dijagnostiku, kako bi bila smanjena gužva.

"Razmatramo i mogućnost otvaranja još jedne kovid ambulante u donjem delu grada. Poslali smo dopis Republičkom kriznom štabu da nam odobre da u kovid bolnice budu uključeni rehabilitacioni centri u Vranjskoj i Bujanovačkoj Banji, gde bi bili upućivani pacijenti koji su već u fazi izlečenja", rekao je Milenković.

17.16 - Ana Brnabić: Korona nije iznenadila samo nas, već CEO SVET

17.06 - U trijažni centar doma zdravlja u Loznici javilo se 397 građana

Navala na trijažni centar lozničkog Doma zdravlja "Dr Milenko Marin"’ ne jenjava pa se ovde tokom tri minula dana, petak, subota i nedelja, javilo 397 građana sa zdravstvenim problemima. Od toga je bilo 215 ambulantnih i infektoloških pregleda, urađeno je 316 laboratorijskih analiza, 270 rendgena pluća i dijagnostikovano 113 upala pluća. Tokom vikenda hospitalizovano je pet pacijenata pa se na Infektivnom i kovid odeljenju trenutno nalazi 29 pacijenata sa sumnjom na koronavirus, a na respiratoru trenutno nema nikoga, saopštila je danas (13.7) Valentina Petrović, portparol Doma zdravlja.

17.01 - U Vranju hospitalizovana 183 pacijenta, slobodna 32 kreveta

Samo u jednom danu obavljeno više od 300 pregleda u kovid ambulanti u ATD-u. U Vranju je prošle nedelje samo u jednom danu obavljeno preko 300 pregleda u kovid ambulanti u zgradi ATD-a, saznaje Kurir. U pomenutoj kovid ambulanti pored pregleda lekara obavljaju se i laboratorijske analize, rendgenska snimanja, a po proceni lekara i pisiar, ili brzi testovi na Covid-19.

15.49 - MASKE ĆE BITI OBAVEZNE U CELOJ SRBIJI

- Sutra će biti još jedno zasedanje Kriznog štaba i zatražiću obavezno nošenje maski u celoj Srbiji, ali sve zavisi od podrške struke, rekla je Brnabićeva u obraćanju građanima ispred Kriznog štaba.

15.00 UŽIVO KRIZNI ŠTAB NA KURIR TELEVIZIJI Brnabićeva: Još jedan CRNI DAN,12 preminulih, 154 na respiratoru, 279 novozaraženih!

foto: Kurir Printscreen

14.38 - Vanredna situacija proglašena je na celoj teritoriji Grada Loznice zbog nepovoljne epidemiološke situacije, rekao je Vidoje Petrović, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije. Takva odluka doneta je danas (13.7) posle vanredne sednice Gradskog štaba i odmah je stupila na snagu.

14.17 - Direktor Klinike za infektivne bolesti kcs Goran Stevanović kaže da je težak vikend iza nas, da se dnevno u četiri prijemno- trijažne ambulante javljalo oko 600 pacijenata, od toga trećina je bila za bolničko lečenje.

13.38 - U Kliničkom centru Kragujevac preminule su dve osobe iz Gornjeg Milanovca, od kojih je kod jedne potvrđen virus korona, a za drugu se rezultati čekaju.

Kod preminulog koji je rođen 1979. godine potvrđen je virus korona, korona virus, a za drugog rođenog 1972. godine rezultati testa se još čekaju, izjavio je dr Aleksandar Čivović, direktor Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu. Kako je naveo, radi se o pacijentima koji su imali tešku respiratornu infekciju i pridružene hronične bolesti. Od početka epidemije u Gornjem Milanovcu do sada je preminulo šest pacijenata.

"Ukupan broj zaraženih je 39, dva pacijenta smeštena su u bolnici u Gornjem Milanovcu, šest u Kliničkom centru u Kragujevcu, a 21 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji", kazao je dr Čivović. Tokom jučerašnjeg dana, dodao je, obavljeno je 60 pregleda i uzorkovana krv za 26 laboratorijskih analiza, a do sada je izlečeno devet osoba.

foto: Printscreen

13.17 - U Leskovcu je uvedena vanredna situacija koja je na snazi od danas i trajaće do 27. jula, a Štab za vanredne situacije doneo je tu odluku jer preporuke donete pre sedam dana za sprečavanje širenja virusa korona nisu poštovane.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je da su preporuke o radu ugostiteljskih objekata do 23 sata, ograničeno okupljenje i obavezno nošenje maski u javnom i taksi prevozu, sada postale obavezujuće za građane.

12.51 - U Braničevskom i Podunavskom okrugu potvrđen je 21 novi slučaj virusa korona, od čega u Braničevskom pet, u Podunavskom 16, a najveći broj novozaraženih registrovan je u Smederevskoj Palanci - osam, saopštila je direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu Ana Jovanović.

Kako je navela, u Požarevcu su zabeležene četiri novozaražene osobe, pa je sada u tom gradu od početka epidemije registrovano ukupno 179 potvrđenih slučajeva Covid 19. Kada su u pitanju druge opštine u Braničevskom okrugu, u Velikom Gradištu je ostalo osam zaraženih, Zzabarima ostalo tri, Golubcu jedan, Žagubici četiri, dok je u Malom Crniću zabeležen jedan nov slučaj, pa je sada ukupan broj zaraženih pet, a u Petrovcu su registrovana četiri nova slučaja, pa je ukupno 20. Kada je u pitanju Podunavski okrug, U Velikoj Plani registrovana su četiri nova slučaja u odnosu na vikend, pa je sada ukupno 73 zaraženih virusom korona. U Smederevu su takođe zabeležena četiri nova slučaja i sada je ukupno 267, a u Smederevskoj Palanci registrovano je osam novozaraženih, što čini da je sada ukupno 178 potvrđenih slučajeva.

foto: Printscreen

12.43 - U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još 38 slučajeva korona virusa, a jedna osoba je preminula, saopštio je danas specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.

Kako je rekao, u poslednja 24 sata testirano je 60 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih bilo u Kosovskoj Mitrovici, devet u Leposaviću, četiri u Zubinom Potoku i dva u Zvečanu, dok je na centralnom Kosovu 12 novoobolelih. U poslednje tri nedelje testiranja, odnosno od 18. juna, zabeleženo je 285 novoinficiranih lica u srpskim sredinama na KiM, prenosi Radio Kontakt plus.

foto: Printscreen

12.31 - U Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, od posledica zaraze koronavirusom, 12. jula, preminule su još dve osobe, tako da je ukupan broj preminulih sada 14, saopštio je u ponedeljak Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva, na osnovu izveštaja gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, od testirana 44 uzorka u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo - pozitivna su 34, a čeka se još šest (6) rezultata iz laboratorije „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije. Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada Kraljeva na dan 12. jul je 385. (J. S.)

11.12 - Dve osobe iz Ivanjice preminule su od posledica virusa korona, a reč je o ženi i muškarcu srednjih godina.

Zbog teže kliničke slike bili su na bolničkom lečenju, a priključeni su i na respirator, međutim, izgubili su bitku sa virusom korona, prenosi portal Infoliga. Od početka epidemije do sada u Ivanjici su od posledica virusa korona preminule četiri osobe. Načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Ivanjica dr Milorad Dramićanin kazao je da je u prethodna dva dana bilo manje pacijenata sa upalom pluća.

foto: Printscreen

11.03 - Tokom proteklog vikenda kovid ambulanti prokupačkog Doma zdravlja dnevno se javljalo tridesetak pacijenata sa simtomima respiratornih infekcija, što je pedeset odsto manje nego prethodne nedelje, kazali su danas Agenciji Beta iz te zdravstvene ustanove.

"Od tog broja dva pacijenta imaju simptome korona virusa, istakli su u Domu zdravlja i dodali da je jedna osoba sa lakšim oblikom obolevanja upućena na Infektivno odeljenje prokupačke bolnice "Dr Aleksa Savić", dok je druga u samoizolaciji i na kućnom lečenju.

"Pad broja obolelih od respiratornih infekcija najverovatnije je povezan sa uvodjenjem vanredne situacije u Prokuplju od pre sedam dana i sa većim poštovanjem mera zaštite od "korona virusa", kazali su u prokupačkom Domu zdravlja.

10.52 - Tokom vikenda potvrđeno je prisustvo korona virusa kod još osam pacijenata sa teritorije Topličkog okruga, te je trenutno u prokupačkoj Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ hospitalizovana 31 osoba, od kojih je kod 14 potvrđeno prisustvo ovog virusa. U petak je bilo šest osoba koje su bile pozitivne. Kako nam je potvrđeno u prokupačkoj bolnici, svi pacijenti imaju srednje tešku kliničku sliku sa upalama pluća, a trenutno su stabilno.

"Najviše pacijenata je iz Kuršumlije, zatim Žitorađe, pa onda Prokuplja, a najmanje iz Blaca", rečeno je u Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova iz Topličkog okruga u samoizolaciji je 65 osoba i to iz Kuršumlije 24, Prokuplja 23, iz Žitorađe 14, a u Blacu su četiri osobe u samoizolaciji. (B.R.)

10.07 - U poslednja 48 sata u Rasinskom okrugu nije bilo novih slučajeva zaraze od virusa Kovid 19 , ali je povećan broj hospitalizovanih bolesnika, tako da je sada pet više nego 10. jula, odnosno sada je u Opštoj bolnici Kruševac smešteno osamdesetčetvoro ljudi.

U ovom delu Srbije od posledica korona virusa umrlo je ukupno 37 lica i to: 20 iz Kruševca, 7 iz Varvarina, po 3 iz Brusa i Trstenika i po 2 iz Aleksandrovca i Ćićevca. Ukupan broj zaraženih u Rasinskom okrugu je 548 i to: u Kruševcu 342 lica, u Brusu 62, u Aleksandrovcu 92, u Varvarinu 27, u Ćićevcu 13 i u Trsteniku 11. Od početka epidemije do sada je analizirano u referentnim laboratorijama 6.106 uzoraka, a zaraženo je oko 9 odsto testiranih. U Rasinskom okrugu su na snazi mere vanredne situacije, uvedene u gradu Kruševcu i u opštinama Aleksandrovac, Brus i Trstenik. (Ž. M.)

9.40 - U kovid bolnicama u Nišu do jutros su hospitalizovana 324 pacijenta, od kojih je 121 pozitivan na kovid-19, izjavila je pomoćnica direktora Kliničkog centra Niš Miroslava Živković i dodala da u četiri kovid bolnice ima mesta, ali da se broj pacijenata svakodnevno povećava.

Ona je za RTS rekla da je hospitalizovano desetoro dece od kojih je četvoro pozitivno. Na respiratorima je 11 pacijenata.

9.36 - Koordinatorka kovid ambulante u Vranju Stefana Mladenović rekla je da je u toku prošle nedelje naglo porastao broja pacijenata i da je u jednom danu bilo preko 300 pregleda.

"Klinička slika pacijenata je različita, zavisi od starosne dobi i pridruženih bolesti", rekla je ona za jutarnji program Radio televizije Srbije. Oboleli se javljaju uglavnom zbog kašlja, a onda se rendgenskim pregledom ispostavi da imaju upalu pluća, navela je. Tokom prethodnog vikenda broj pacijenata pregledanih u kovid ambulanti je za 50 odsto veći u odnosu na prethodnu sedmicu.

"Laboratoriju smo pojačali od juče", kazala je ona i istakla da su svi zdravstveni radnici zaštićeni u potpunosti. Inače, kovid bolnice u Vranju su pune i slobodno je samo još desetak mesta. Planirano je i da se specijalne bolnice u Vranjskoj i Bujanovačkoj banji pretvore u kovid bolnice.

foto: T.S.

9.02 - Koordinator Regionalne kovid bolnice u Novom Pazaru dr Mirsad Đerlek kaže da su statistički podaci od jutros ohrabrujući, ali da se radi o vrlo podmuklom virusu pa su uvek na oprezu.

8.25 - Institut za reumatologiju u Beogradu od danas će biti u kovid sistemu. Institut će biti u sistemu zbog popunjenosti kapaciteta beogradskih bolnica. Inače, Krizni štab za suzbijanje epidemije od danas će se ponovo svakodnevno obraćati javnosti, u 15 sati.

8.10 - U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana su 162 pacijenta iz cele Srbije, trenutno je kovid-19 potvrđen kod 68 osoba, dok je četvoro na respiratorima, rekao je direktor Danko Nikolić.

"Zdravstveno stanje u odnosu na prethodne dane se pogoršava, ljudi dolaze u lošijem zdravstvenom stanju. Trenutno imamo četiri pacijenta na respiratorima i sva kiseonična mesta su nam zauzeta", rekao je Nikolić za RTS.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Fonet/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track