DIREKTORKA BATUTA: Maske za decu ako odluči lekar, u vrtićima distanca
Foto: Tanjug Printscreen

značaj preventivnih mera kod dece

DIREKTORKA BATUTA: Maske za decu ako odluči lekar, u vrtićima distanca

Društvo -

Deca će nositi maske ako to propišu lekari, a u vrtićima je ostaje držanje distance, provetravanje prostora i higijena ruku, istakla je danas direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će postojati obaveza nošenja maski za deci i mališane u vrtićima i istakla zanačaj nošenja maski bez obzira na uzrast.

Ukazala je da je isključivo stav pedijatara da insistiranje da deca nose maske nije nabolja preporuka.

- Epidemiolozi koji stručno savetuju predškolske ustanove i kadar koji radi u zdravstvenim ustanovama definisaće pravila koja su preventivna, kao što su poštovanje distance i korisćenja zaštitnih maski kada su u pitanju kadrovi koji rade u vrtićima. Za decu koja imaju imunološki osetljiviji status ili respiratorne probleme samo u konsultaciji sa lekarom biće određeno da li nose masku - kazala je Jovanović.

Rekla je da je prema evropskoj zdravstvenoj ustanovi ECDC preporuka da deca od dve godine najviše treba da nose maske, a kod nas se ta preporuka primenjuje u skladu sa stanjem dece.

Ako se radi o otvorenom prostoru, prema njenim rečima treba onemogućiti okupljanja u većem broju, a da se se maske propisuju u posebnim uslovima.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track