UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Obradovićeve pretnje neprimerene, najavljuje političku čistku pravosuđa!
Foto: Marina Lopičić

saopštenje

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Obradovićeve pretnje neprimerene, najavljuje političku čistku pravosuđa!

Društvo -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje imenovanje sudija Ustavnog suda Srbije od strane Boška Obradovića na društvenim mrežama, kao i "uobičajene pretnje sudijama i tužiocima zatvorom i lustracijom nakon promene vlasti".

- Pretnje koje Boško Obradović upućuje su u potpunoj suprotnosti sa načelom podele vlasti i vladavinom prava, odnosno predstavljaju neprimereni pritisak na nosioce pravosudnih funkcija - navodi se u saopštenju.

UST podseća da imenovanja na sudske i javnotužilačke funkcije nisu tajna, da su građanima u svakom momentu dostupna imena svakog sudije i tužioca u zemlji, kao i da je svaka odluka u postupku potpisana imenom i prezimenom postupajućeg sudije ili tužioca.

- Sudije i tužioci su upoznati sa aspektima svoje krivične, disciplinske i etičke odgovornosti, zbog čega apsolutno nema potrebe da predstavnik političke stranke javno obznanjuje imena sudija Ustavnog suda Srbije, niti da sudije i tužioce upozorava na posledice kršenja zakona. UST ukazuje i da su sudijske i javnotužilačke funkcije stalne, te da ne zavise od promena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zbog čega nije jasno na koji način se promena vlasti dovodi u vezu sa budućom ''reformom'' pravosuđa, osim ukoliko se ne priželjkuje politička čistka pravosuđa kakva je već viđena 2010. godine - navodi se iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

UST insistira da se Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca bez odlaganja oglase po ovom pitanju, podsećajući ova tela da su nebrojeno puta ostala nema i gluva na zahteve UST da osude ovakve i slične izjave, kao i da su svojim glasnim ćutanjem samo doprineli umanjenju nezavisnosti, samostalnosti i ugleda pravosuđa.

(Kurir.rs/J. Spasic/foto UST)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track